IMM

​Numărul insolvenţelor s-a ridicat în 2022 la peste 6.500, în creştere cu 7% faţă de anul anterior

​Numărul insolvenţelor s-a ridicat în 2022 la peste...

Autor: Miruna Diaconu

22.02.2023, 11:42 92

Anul trecut, peste 6.500 de companii au intrat în insolvenţă, un număr cu 7% faţă de anul anterior, conform unui studiu privind insolvenţele realizat de Coface. Faţă de 2019, unul din cei mai buni ani pentru economia locală, numărul insolvenţelor înregistrate anul trecut a fost cu 2% mai mare.

Creşterea a fost susţinută de izbucnirea războiului de la graniţe, care a avut un efect semnificativ asupra economiei europene, cât şi locale.

„Anul tercut a fost marcat de un context economic şi geopolitic care a pus presiune pe mediul de afaceri local. Cifrele conturează un tablou plin de provocări în condiţiile frânării creşterii economice  de la aproape 6% în 2021 la circa 4% în 2022. În pofida evitării recesiunii, ne confruntăm cu unele dezechilibre care pot genera riscuri şi vulnerabilităţi pentru populaţie şi mediul de business. Iar situaţia insolventelor pe 2022 vine să confirme provocările prin care companiile din România trec în încercarea de a supravieţui pe o scenă economică în continuă schimbare. Ca furnizor de servicii integrate de management al riscului financiar, Coface va continua să urmărească cu atenţie principalele evoluţii macro şi micro economice pentru a putea veni în sprijinul companiilor cu soluţii ancorate în nevoi reale”, spune Alina Popa, Country Manager Coface România.

Raportul numărului de insolvenţe este de 19 companii la 1.000 de companii, mult peste media regională care este de 11 companii care intră în insolvenţă la 1.000 de companii.

Sectoarele cu cele mai multe insolvenţe înregistrate au fost construcţiile, cu peste 1.300 companii intrate în insolvenţe, comerţul cu amănuntul, cu circa 850 companii, iar comerţul cu ridicata, circa 800 insolvenţe.

Cu toate că în ultimii trei ani au fost raportate cele mai mici valori ale numărului de companii intrate în insolvenţă din ultima decadă, creşterea de anul trecut poate indica faptul că perioada în care schemele de sprijin oferite de guvern, care au asigurat lichiditatea în piaţă, a luat sfârşit.

Pentru anul acesta, reprezentanţii Coface estimează un nivel al numărului de insolvenţe situat între 7% şi 10% pentru anul acesta, iar sectoarele care ar putea avea cele mai multe insolvenţe înregistrate sunt construcţiile, industria textilă, comerţul tradiţional, dar şi industria metalurgică şi chimică, însă acestea depind de evoluţia preţului la energie.

​​

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO