IMM

Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Ştefan Radu Oprea: Dacă Marea Britanie ar pune taxe vamale, am pierde destul de mult din cota noastră de piaţă

Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Ştefan Radu Oprea:...

Autor: Laura Albu, Mediafax

14.10.2019, 13:30 95

Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Ştefan Radu Oprea a declarat luni, într-o conferinţă de presă că Brexitul ar putea avea impact negativ asupra cotei noastre de piaţă, dacă Marea Britanie ar impune taxe vamale. "Insist să vadă pericolul Brexitului", a afirmat ministrul.

"Insist să vadă pericolul Brexitului despre care nu am vorbit. Acum s-a mai echilibrat un pic să spun aşa, zona. Exportăm pe piaţa din Marea Britanie, avem 800 de milioane de euro, suntem pe plus cu Marea Britanie pe exporturi. Exportăm vin, dacă s-ar pune taxe vamale probabil că am pierde cota noastră de piaţa, sau destul de mult din cota pe care o avem astăzi. Ceilalţi sunt acolo chilienii, Africa de Sud, competitorii sunt acolo. Greu reuşeşti să câştigi o cotă de piaţă", a explicat Ştefan Radu Oprea.

Acesta a adăugat că ţara noastră se poate în schimb orienta către pieţele asiatice care ajung să fie consumatoare de vin.

"Dar se deschid alte pieţe, se deschid pieţele asiatice: China, Japonia, Coreea. Devin consumatori de vin, trebuie să fim prezenţi acolo azi, mâine va fi prea târziu pentru că această cotă de piaţă va fi ocupată de alţii. De aceea eu am spus întotdeauna că misiunile economice pe care le organizăm ca minister trebuie să fie ţintite pe interesele lor ofensive şi sunt spaţii unde prezenţa demnitarului contează, cum sunt aceste spaţii asiatice. Faptul că un demnitar al statului român însoţeşte mediul de afaceri contează foarte mult. Am fost întotdeauna împreună cu reprezentanţii mediului de afaceri pe toate aceste spaţii şi cred că asta trebuie să fie firescul în abordare", a mai spus Ştefan Radu Oprea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO