IMM

IMM-urile vor putea accesa fonduri de peste 29 milioane euro pentru proiecte în IT, din decembrie

IMM-urile vor putea accesa fonduri de peste 29 milioane...

Autor: Bianca Ciocotisan

17.10.2018, 16:20 147

IMM-urile şi microîntreprinderile vor putea accesa fonduri de peste 29 de milioane de euro pentru proiecte în dezvoltare, cercetare şi inovare, prin intermediul a două scheme de ajutor de stat, a declarat, miercuri, ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI), Bogdan Cojocaru.

Accesarea fondurilor se va face prin intermediul unei scheme de ajutor de stat şi de minimis. Bugetul pentru acest apel de depunere a proiectelor este de 29 de milioane de euro, dintr-un buget total de 94 de milioane de euro alocat pentru trei ani (2018-2020).

Sumele accesate de companii pot fi între 0,5 şi 3,5 milioane de euro, care pot să acopere între 30% şi 100% din valoarea proiectului, în funcţie de regiune şi de tipul de afacere.

„Noi ne dorim trecerea de la outsorcing la dezvoltarea de produse cu valoare adăugată mare. Prin schema de ajutor de stat şi schema de minimis, ne dorim să susţinem firmele din România cu capital 100% autohton, în aşa fel încât să avem posibilitatea, în cel mai scurt timp, să fie nu doar prestatori de servicii pentru diverse companii, ci să fie cei care creează platformele, software-le, valoarea adăugată venind din faptul că, ulterior, pot fi transformate în bunuri comercializate la o valoare foarte mare. Ceea ce ne propunem noi este să nu exportăm doar resursă umană şi să prestăm servicii”, a subliniat Bogdan Cojocaru, în cadrul unei conferinţe de presă.

Ministrul Comunicaţiilor a comparat această situaţie cu ceea ce se întâmplă în agricultură. „Una este să comercializezi mărul şi alta este să comercializezi sucul de mere pe care tu îl produci, valoarea este mult mai mare pentru produsul final”, adăugat Cojocaru.

Depunerea proiectelor se va putea face între 17 decembrie 2018 şi 14 februarie 2019, înregistrarea acestora realizându-se online, iar regulile de finanţare se găsesc în ghidul de finanţare, care a fost publicat se află pe site-ul MCSI la 16 octombrie.

„Sunt, cu siguranţă, foarte multe idei, sunt valori foarte mari pe care le oferim pe fiecare proiect. Odată ce pui la dispoziţie aceste sume, ai şi obligaţia de a da un set de reguli, pe care toţi cei care intră în această competiţie trebuie să le respecte”, a adăugat Cojocaru.

Ministrul pentru Comunicaţii spune că finanţarea proiecteleor care îndeplinesc peste 80 de puncte se va face după regula „primului venit-primului servit”, pentru cei care respectă regulile din ghidul solicitantului. „Aplicăm această regulă, deoarece va fi mai mare competiţia pentru cei care îndeplinesc un punctaj mai mare de 80”, a detaliat Cojocaru.

Oficialul de la MCSI a afirmat că sectorul IT&C se află într-o continuă dezvoltare, iar, în acest moment, contribuţia la Produsul Intern Brut reprezintă 7%. „Pentru că ne dorim să continuăm acest trend ascendent este foarte important să venim şi cu măsuri care să sprijine modelul de business autohton”, a declarat Bogdan Cojocaru.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO