IMM

Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri raportează un profit brut de 36 mil. lei în T1, plus 55%.

Alexandru Petrescu, director general al FGNCIMM.

Alexandru Petrescu, director general al FGNCIMM.

Autor: Cristina Bellu

16.05.2018, 12:49 150

Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), instituţie cu rol strategic pe piaţa garantării din România, a raportat la trei luni un profit brut de 36,08 mil. lei, în creştere cu 55% faţă de perioada similară a anului trecut, trendul pozitiv fiind susţinut atât de activitatea de garantare dedicată întreprinderilor mici şi mijlocii, cât şi de volumele generate de accesarea programului de garantare dedicat start-up-rilor.

“Pentru Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri rezultatele obţinute în primul trimestru al anului reprezintă confirmarea eforturilor noastre depuse pentru implementarea de măsuri care vizează optimizarea şi eficientizarea operaţională, cu obiectiv de digitalizare a proceselor interne, cu beneficii multiple pentru toţi partenerii instituţiei.”, spune Alexandru Petrescu, director general al FGNCIMM.

Potrivit raportării, Fondul Naţional de Garantare a emis în primele trei luni ale anului un număr de 9.793 de garanţii şi promisiuni de garantare, în valoare totală de 1,34 miliarde lei, reprezentând un volum dublu faţă de primul trimestru al anului trecut.

Creşterea semnificativă a fost impulsionată de emiterea de scrisori de garanţie pentru finanţarea sectorului IMM, unde au fost acordate 3.174 garanţii, un număr de aproape cinci ori mai mare faţă de cel înregistrat în aceeaşi perioadă a anului trecut.

În 2017, instituţia a consemnat un profit brut de 66,1 mil. lei, în creştere cu 54% faţă de 2016, stabilind un nivel maxim în ultimii 13 ani.

Performanţa financiară a provenit din creşterea veniturilor din exploatare, în cuantum de 153,8 milioane lei şi din diminuarea cu 25% a costului net al riscului faţă de nivelul prognozat.

Soldul garanţiilor FNGCIMM a crescut în 2017 cu 18% până la 19,53 miliarde lei, faţă de 16,47 miliarde lei la sfârşitul anului 2016.

În structura portofoliului FNGCIMM o pondere importantă este ocupată de garanţiile aferente Programului Prima Casă. În anul 2017 au fost acordate 34.213 garanţii şi promisiuni de garantare în cadrul Programului, un volum similar cu cel înregistrat în anul anterior.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO