IMM

Cu 7% mai multe firme desfiinţate. „Este îngrozitor de greu să rezistăm pe piaţă“

Cu 7% mai multe firme desfiinţate. „Este îngrozitor de greu să rezistăm pe piaţă“

Cu 7% mai multe firme desfiinţate. „Este îngrozitor de greu să rezistăm pe piaţă“

Autor: Mirabela Tiron

28.06.2011, 00:05 1071

"Am trecut pe pierderi anul trecut, faţă de 2009 când obţineamprofit. Cererea internă continuă să fie foarte mică din cauză căoamenii nu mai au bani. Con­cu­renţa pe piaţă este acerbă. În 2010am realizat mai pu­ţine lucrări de decoraţiuni din inox şi amîn­cercat să reducem toate costurile", spune Că­tălin Ungureanu,fondatorul companiei Inox Style, care produce decoraţiuni dininox.

Cei mai mulţi proprietari de IMM-uri au încercat să reziste pepiaţă prin reducerea cos­turilor, renunţarea la activităţilenepro­fitabile şi căutarea de noi pieţe de desfacere.

În 2009 compania Inox Style a obţinut o cifră de afaceri de521.000 de lei (124.000 euro) şi un profit de 8000 de lei (1.904euro), la un număr de 12 angajaţi, potrivit datelor de la RegistrulComerţului.

Ungureanu susţine că este "îngro­zitor" de greu să ţii ocompanie în viaţă, în condiţiile în care cererea internă continuăsă fie mică, iar cheltuielile cu contribuţiile sociale şi cu taxelesunt foarte mari. "Efectiv ne dărâmă. Mai mult, biro­cra­ţia la unnivel înalt este o altă pro­blemă cu care ne confruntăm", apreciazăUngu­reanu.

Doar pentru schimbarea sediului social, an­treprenorul a trebuitsă stea anul trecut două zile din cinci lucrătoare la ghişeelefun­cţionarilor cu "saci" de hârtii pentru a muta sediul social alcompaniei. "Este o ade­vărată «nebunie» să schimbi sediul social.Deşi aveam achitate toate datoriile la zi, a durat luni până săschimb sediul social."

Cu 7% mai multe firme desfiinţate

În primele trei luni ale anului acesta, numărul radierilor acrescut cu 7% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Astfel căau fost înregistrate 10.656 de radieri, faţă de 9950 de radieri înprimul trimestru al anului trecut. IMM-urile reprezintă 99% dintotalul companiilor înregistrate la Registrul Comerţului.

Cele mai recente date arată că circa 630.000 de întreprinderimici şi mijlocii, în care lucrau aproape 2,63 milioane de angajaţi,şi-au depus situaţiile financiare în 2009, potrivit ONRC, care atransmis că încă nu sunt disponibile statistici pe anul trecut.

În categoria întreprinderilor mici şi mijlocii intră firmelecare au declarat între zero şi 249 de salariaţi, cu o cifră deafaceri anuală de până la 50 mil. euro.

IMM-urile au raportat un profit total de 26 miliarde de lei (6,1miliarde de euro) şi pierderi brute de 36 miliarde de lei

(8,5 miliarde de euro) în urmă cu doi ani, la afaceri de 475miliarde de lei (113 miliarde de euro), potrivit statisticilor dela Oficiul Naţional al Registrului Co­merţului.

"Radierile reflectă perioadele pre­ce­dente de insucces dupăcriza economică. Când "tuşesc" companiile mari, între­prin­derilemici şi mijlocii, în special subfur­ni­zorii, mor. IMM-urile suntprimele care se pră­buşesc, ceea ce s-a întâmplat din cauză că nuau mai avut desfacere pe piaţa locală, care s-a prăbuşit", adeclarat Florin Pogo­naru, preşedintele Asociaţiei Oa­me­nilor deAfaceri din România (AOAR).

Anul trecut s-a caracterizat prin insta­bilitate legislativă,diferite schimbări fiscale, dar şi imposibilitatea realizării depredicţii.

Dacă în Bucureşti s-au desfiinţat cu 22% mai multe firme înprimele trei luni ale acestui an, în judeţele Olt şi Covasnanumărul radierilor s-a dublat. Mai puţine radieri faţă de anultrecut s-au înregistrat în judeţele Vrancea, Timiş, Teleorman,Mara­mu­reş, Ialo­miţa, Harghita, Cluj, Brăila.

Cu 178% a crescut numărul ra­dierilor în rândul firmelor dindo­meniul informaţii şi comunicaţii, cu 54% în rândul firmelor decomerţ, cu 42% în construcţii, cu 35% în agri­cul­tură,silvi­cul­tură şi pescuit şi cu 26% pe piaţa ospitalităţii.

În categoria firmelor care au ca obiect de activitate serviciileadminis­trative şi cele de suport numărul ra­dierilor a crescut cu67%, în timp ce în rândul firmelor cu obiect de activitate îndomeniul activi­tăţilor ştiinţifice şi tehnicii s-au înregistrat cu110% mai multe radieri.

Mai puţine radieri s-au înregistrat în domeniul intermedierilorfinan­ciare, al sănătăţii şi asistenţei sociale, potrivit datelorde la ONRC.

Cu 15% mai multe înmatriculări pe fondul prognozelor decreştere economică

Prognozele de revenire a eco­no­miei anul acesta i-au încurajatpe unii antreprenori să îşi dezvolte business-uri.

Astfel că numărul înmatri­culă­rilor din primul trimestru a fostde trei ori mai mare decât numărul ra­die­rilor din aceeaşiperioadă. Aproape 32.300 de firme au fost înma­triculate în primeletrei luni din acest an, mai mult cu 15% faţă de aceeaşi perioadă aanului trecut, potrivit datelor de la ONRC.

"Micii antreprenori au aşteptări pozitive anul acesta, ceea ceexplică şi numărul în creştere al înmatricu­lă­rilor", este depărere Florin Pogonaru.

Cel mai mare ritm de creştere al înma­triculărilor s-aînregistrat în do­meniul distribuţiei de apă, al salu­brităţii şigestionării deşeurilor. Şi în asigurări şi inter­medieri financiarea crescut nu­mă­rul firmelor nou-înfiinţate în trimestrul unu.

Fiscalitatea nu încurajează antreprenorii

Emilia Dragu, partener la com­pania de consultanţă fiscalăTaxHouse, parte a reţelei internaţionale Taxand, consideră căîncurajarea IMM-urilor a venit din reaşezarea pieţei în contextulcrizei economice.

Deşi IMM-urile sunt cele care pot aduce relansarea economică,fisca­li­tatea nu încurajează întreprinzătorii să îşi dezvoltebusinessuri.

"Mediul fiscal nu a avut o influenţă majoră în stimulareaînfiinţării de noi firme deşi s-a eliminat impozitul minim şi s-aredeschis subiectul cu impozitul de 3% pe cifra de afaceri lamicroîntre­prin­deri. Cu toate acestea, continuă să fie destul deîmpovărătoare pentru IMM-uri toată activitatea financiar-contabilăşi fis­cală. Reglementările ce impun anumite tipuri de raportărigreoaie îi împo­vărează pe micii antreprenori", a declarat EmiliaDragu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO