IMM

Cristian Păun, preşedintele FNGCIMM: Programul IMMInvest este un test care ne arată câte IMM-uri sunt sănătoase

Cristian Păun, preşedintele FNGCIMM: Programul...

Autor: Ramona Cornea

29.04.2020, 13:28 277

Cristian Păun, preşedintele Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM), crede că între 12.000 – 15.000 de IMM-uri pot primi finanţare prin programul IMMInvest, deşi programul are un plafon de 40.000 de IMM-uri admise pentru finanţare.

”Vor fi multe cereri respinse pentru că IMM-urile nu sunt viabile. În momentul de faţă sunt circa 12.000 – 15.000 de IMM-uri bancabile, sănătoase, la nivel de economie. Pot fi puţin mai multe pentru că s-au adăugat sectoare de activitate precum agricultura şi IMM-urile de tip PFA”, a spus Cristian Păun pentru ZF.

IMM-urile nu pot obţine o finanţare mai mare de 25% din cifra de afaceri a companiei din ultimul an, spune el.

”IMM-urile sunt un factor de dezvoltare a economiei, însă au probleme cu accesul la capital. De asemenea, deşi angajează un procent mare din populaţie, au o contribuţie mică la PIB. Prin acest proiect, noi vrem să creştem valoarea IMM-urilor. Acum trebuie trecut testul corect, să vedem câte IMM-uri sunt de fapt sănătoase. Noi trebuie să alocăm aceşti bani pentru producţie, pentru valoare adăugată, pentru ceea ce trebuie în economie, mai ales acum, în timp de criză. Acest program are nişte principii în spate”, afirmă preşedintele FNGCIMM.

Până la această oră, pe platforma IMMInvest erau depus 23,459 de cereri de la IMM-uri. Programul IMM Invest e un program guvernamental care ajută firmele mici şi mijlocii afectate de criza pandemiei de COVID-19 să asigure capital de lucru şi de investiţii în contextul economic actual.

Prin intermediul acestui program, statul garantează până la 90% din valoare creditelor obţinute de firme de la bănci. De asemenea, statul subvenţionează dobânda pentru aceste credite, însă doar până la sfârşitul acestui an, subvenţionarea pentru anii următori fiind posibilă doar dacă prognoza de creştere economică este mai mică creşterea din acest an.

 

Înscrierile online se vor desfăşura în sesiune continuă, până la sfârşitul anului 2020 şi până la epuizarea plafonului alocat. Platforma www.imminvest.ro este un registru unic electronic prin care se analizează doar dacă aplicantul este eligibil şi are statul de IMM. Confirmarea eligibilitatii nu reprezintă acordul de finanţare.

 

În cadrul programului IMMInvest s-au înscris 22 de bănci finanţatoare care vor acordă credite/linii de credit pentru investiţii în valoare de până la 10 mil. lei, garantate de stat până la maxim 80%, durata finanţării fiind de până la 72 de luni.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO