IMM

Conferinţa ZF IMM’19. Antreprenorii se revoltă: Avem nevoie de credite de investiţii pe termen lung, dar băncile ne refuză.

“De ce la roaming s-a putut să se ajungă la aceleaşi tarife ca în UE, iar la dobânzile bancare pentru IMM-uri există diferenţe atât de mari?”

Peste 100 de antreprenori, consultanţi, investitori, business angels şi analişti au participat la conferinţa ZF IMM’19: Start-up într-un nou secol de business.

Peste 100 de antreprenori, consultanţi, investitori, business angels şi analişti au participat la conferinţa ZF IMM’19: Start-up într-un nou secol de business.

Autor: Alexandra Cepăreanu, Florentina Niţu

17.04.2019, 00:08 1289

Antreprenorii au spus ieri la con­fe­rin­ţa ZF IMM 2019 că este foar­te dificil să găsească finan­ţare de la bănci pe ter­men lung, de peste 15 ani, pen­tru investiţii în echipamente, în mijloace de producţie sau chiar pentru achiziţia de sedii pentru desfăşura­rea activităţii, iar dobânzile de 6% sunt prea mari comparativ cu ce se în­tâmplă în Europa de Vest.

„De ce la roaming s-a putut să se ajungă la aceleaşi tarife în cadrul Uniunii Europene, iar la dobânzile bancare pentru IMM-uri există diferenţe atât de mari? Francezii şi germanii se îm­prumută cu 1% pentru credite de investiţii pe termen lung, iar pe mine mă costă 6%. Am ne­voie de finanţare pe 15 ani pentru echi­pa­men­te pentru că sunt foarte scumpe, dar băn­cile îmi oferă pe maximum 8 ani“, a spus Ovidiu Palea, fondatorul centrului medical Provita, în cadrul conferinţei ZF IMM’19: Start-up într-un nou secol de business, orga­nizată de ZF cu sprijinul CEC Bank şi Coface.

„Am vrut să-mi cumpăr sediu în loc să în­chi­riez, dar nu mi se oferă finanţare pe 15-20 de ani, aşa că devine nerentabil. Toate acestea ne fac mai puţin competitivi în raport cu marile lan­ţuri fi­nanţate de fondurile de investiţii“, a continuat el.

De altfel, analiştii atrag atenţia asupra fap­tu­lui că investiţiile la nivelul economiei sunt în scă­dere, ceea ce duce la o creştere a importurilor.

„România este singura ţară europeană care are ponderea retailului în importuri în creş­tere în ultimii trei ani şi aş pune această ten­dinţă pe două cauze. Prima ţine de avansul di­namic al consumului din ultimii ani care a fă­cut ca mediul de business să nu ţină pasul cu pro­ducţia nece­sa­ră pentru a deservi cererea şi con­sumul s-a mutat către importuri. Iar a doua cau­ză ţine de faptul că de 3 ani vedem investiţii în scădere, ceea ce a făcut să importăm bu­nuri de con­sum şi mai puţin bunuri des­tinate investiţiilor“, a spus Eugen Anicescu, country manager al Coface România. În cadrul con­ferinţei s-a dis­cu­tat şi despre programe de tip Start-up Na­tion, despre cum poate fi sus­ţi­nu­te start-up-urile după ce beneficiază de aceste fonduri, dar şi despre ro­lul fondurilor de in­ves­tiţii în dezvol­ta­rea afa­ce­ri­lor locale. Doina Topală, director al Direcţiei IMM în ca­drul CEC Bank, atrage atenţia că an­trepre­norii trebuie să fie conştienţi că pentru dez­voltarea afa­cerilor, aceştia trebuie să rein­ves­teas­că în primii ani tot ce câştigă.

„Banca nu respinge de regulă solicitările an­tre­prenorilor care au o situaţie financiară slabă, dar pentru cei la început de drum apor­tul pro­priu este esenţial pentru că tinerii antre­pre­nori tre­buie să înţeleagă că nu trebuie să îşi ridice dividendele în primul, în al doilea, în al treilea an, ci trebuie să îşi capitalieze singuri firmele pentru că altfel vor rămâne fără capital de lucru“, a spus ea. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO