IMM

Comisia Europeană trage linie: Firmele care au legături cu paradisurile fiscale să nu primească ajutor de stat

Comisia Europeană trage linie: Firmele care au legături...

Autor: Vasile Magradean

15.07.2020, 07:02 54

Comisia Europeană recomandă statelor membre să nu acorde sprijin financiar sub forma ajutoarelor de stat firmelor care au legături cu ţări ce se află în paradisuri fiscale.

CE consideră că restricţiile ar trebui să li se aplice şi întreprinderilor care au fost condamnate pentru infracţiuni financiare grave, inclusiv pentru fraudă financiară, corupţie, neplata obligaţiilor fiscale şi a celor în materie de securitate socială.

Scopul recomandării este să ofere orientări statelor membre cu privire la modul de stabilire a unor condiţii pentru primirea de sprijin financiar prin care să se prevină utilizarea abuzivă a fondurilor publice şi să se consolideze garanţiile împotriva abuzurilor fiscale în UE.

”Recomandarea îşi propune să ofere statelor membre un model, conform cu legislaţia UE, referitor la prevenirea utilizării asistenţei din fonduri publice pentru operaţiuni de fraudă fiscală, evaziune fiscală, evitare a obligaţiilor fiscale sau spălare a banilor ori pentru finanţarea terorismului”, au spus oficialii europeni.

Aceştia au precizat că este vorba, în special, de întreprinderile care au legături cu ţările de pe lista UE a jurisdicţiilor necooperante în scopuri fiscale.

De exemplu, în cazul în care o întreprindere este rezidentă fiscal într-o astfel de jurisdicţie, nu ar trebui să beneficieze de sprijin public.

Vicepreşedintele executiv al CE, Margrethe Vestager, responsabilă cu politica în domeniul concurenţei, a declarat că UE se află într-o situaţie fără precedent, ”în care se acordă volume excepţionale de ajutoare de stat unor întreprinderi în contextul pandemiei de COVID-19”.

”Nu este acceptabil, mai ales în acest context, ca întreprinderile care beneficiază de sprijin public să recurgă la practici de evitare a obligaţiilor fiscale ce implică paradisuri fiscale. Aceasta ar constitui o utilizare abuzivă a bugetelor naţionale şi a bugetului UE, în detrimentul contribuabililor şi al sistemelor de securitate socială”, a spus Vestager.


Paolo Gentiloni, comisarul pentru economie, a declarat la rândul său că echitatea şi solidaritatea stau la baza eforturilor de redresare ale UE.

”Această criză ne-a lovit pe toţi deopotrivă şi de aceea toţi trebuie să ne plătim în mod echitabil impozitele care ne revin, astfel încât să putem contribui la efortul colectiv de redresare, nu să îl subminăm. Cei care încalcă deliberat normele fiscale sau care desfăşoară activităţi infracţionale nu ar trebui să beneficieze de pe urma sistemelor pe care încearcă să le eludeze”, a spus Gentiloni.

Acesta a precizat că UE trebuie să îşi protejeze finanţele publice, astfel încât acestea să poată sprijini realmente contribuabilii cinstiţi din întreaga Uniune.

Oficialii europeni au explicat că este la latitudinea statelor membre să decidă dacă doresc să acorde sprijin financiar şi să prevadă măsuri conforme cu normele UE, inclusiv cu normele privind ajutoarele de stat, precum şi cu propriile lor obiective de politică.

”Pentru a combate pandemia de COVID-19 au fost necesare eforturi fără precedent, atât la nivel naţional, cât şi la nivelul UE, pentru a sprijini economiile statelor membre şi a facilita redresarea acestora. Printre eforturile menţionate se numără acordarea unui sprijin financiar substanţial pentru a oferi lichidităţi şi capital întreprinderilor, pentru a salva locurile de muncă, pentru a proteja lanţurile de aprovizionare şi pentru a facilita cercetarea şi dezvoltarea”, au mai precizat reprezentanţii CE.

În acest context, mai multe state membre şi-au exprimat disponibilitatea de a adopta norme menite să restricţioneze accesul la un astfel de sprijin al întreprinderilor implicate în practici de evitare a obligaţiilor fiscale legate de paradisuri fiscale sau condamnate pentru infracţiuni financiare.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO