IMM

Carta Albă a IMM-urilor: Principalele probleme cu care se confruntă IMM-urile din România sunt incertitudinea din piaţă, scăderea cererii interne, pregătirea şi menţinerea angajaţilor

Carta Albă a IMM-urilor: Principalele probleme cu care...

Autor: Ramona Cornea

29.09.2021, 15:51 472

Principalele probleme cu care se confruntă IMM-urile din România sunt incertitudinea din piaţă, scăderea cererii interne, precum şi pregătirea şi menţinerea angajaţilor, conform cercetării Carta Albă a IMM-urilor, lansată astăzi de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR).

”Principalele probleme rămân aceleaşi: incertitudinile evoluţiilor viitoare, semnalate de 51% dintre IMM-uri, scăderea cererii interne, semnalată de 46% dintre IMM-uri, pregătirea şi menţinerea personalului (43%), birocraţia (42%), concurenţa neloială (41%), creşterea nivelului cheltuielilor salariale (35%), fiscalitatea excesivă (30,82%). A fost asemănător şi în anul 2020, singura diferenţă este că a reintrat pe tapet acea problemă a pregătirii şi menţinerii personalului pe care o vedem şi în Marea Britanie, şi la nivel european”, a declarat Florin Jianu, preşedintele CNIPMMR în cadrul unei conferinţe de presă.

2021 a însemnat o scădere a evaluării pozitive a mediului de afaceri cu privire la dezvoltarea afacerilor: numai 7,9% dintre organizaţii au estimat că evoluţia mediului de afaceri va fi favorabilă afacerilor, faţă de 11% în 2020, afirmă Jianu.  

Despre principalele evoluţii contextuale care au o influenţă negativă asupra activităţii IMM-urilor în acest an, aproape 68% dintre antreprenori au menţionat pandemia de coronavirus, circa 40% au spus că este vorba despre birocraţia excesivă, 40% au menţionat predictibilitatea redusă a mediului pentru IMM-uri, 39% au vorbit despre politicile statului de sprijinire a firmelor şi populaţiei in contextul actual, iar circa 34% au menţionat insuficienta capacitate a guvernului, parlamentului de a gestiona problemele economice. Antreprenorii au avut posibilitatea de a alege multiple răspunsuri.

”Sunt şi două lucruri îmbucurătoare: în 2021, 6 din 10 întreprinzători intenţionează să acceseze fonduri structurale, număr care se dublează faţă de 2020, când erau numai 3 din 10. Iată că una dintre soluţiile depăşirii pandemiei este reprezentată de fondurile structurale. Un alt lucru îmbucurător este că a scăzut numărul companiilor care se autofinanţează – numai 4 din 10 se autofinanţează în 2021 faţă de 6 din 10 în 2020”, a completat Jianu.

În ceea ce priveşte măsurile la care au apelat decidenţii din IMM-uri pe parcursul anului 2021 pentru a contracara efectele crizei generate de pandemia de coronavirus, 17,2% dintre antreprenori au menţionat amânarea la plata altor taxe către buget, 17% au spus că au ales amânarea plăţii impozitelor, 11% au ales credite subvenţionate prin programul IMM Invest, circa 8% au ales amânări la plata chiriilor, 6% au amânat plata utilităţilor şi alţi 6% au amânat plata creditelor la bănci.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO