IMM

Barometrul SmartBill: Cifra de afaceri a IMM-urilor a scăzut cu aproape 14% în luna august

Barometrul SmartBill: Cifra de afaceri a IMM-urilor a...

Autor: Dorin Oancea

23.09.2020, 10:42 936

IMM-urile din România încheie sezonul de vară cu prima lună de scădere de după relansarea economiei, la mijlocul lunii mai. Astfel, comparativ cu luna iulie, evoluţia cifrei de afaceri a fost una negativă, de -13,85%, iar cea anuală şi-a menţinut trendul, înregistrând -3,76%, anunţă SmartBill

Statistica este realizată de Barometrul SmartBill, primul instrument de măsurare în timp real a evoluţiei IMM-urilor din România.

Potrivit platformei, ce monitorizează peste 20.000 de întreprinderi mici şi mijlocii din toată ţara, luna august este doar a treia din 2020 cu cifre negative, alături de ianuarie şi aprilie. Valorile sunt, însă, foarte apropiate de cele înregistrate în august 2019, când scăderea a fost de 12 procente.

„Ultima lună de vară este una marcată de un consum mai redus pentru majoritatea industriilor, fiind recunoscută mai mult ca o perioadă de concedii. Totuşi, situaţia generată de pandemie şi-a lăsat amprenta asupra sectorului HoReCa, ce înregistrează o diferenţă de -32% faţă de august 2019. În schimb, vremea bună a permis unui număr tot mai ridicat de evenimente culturale să se desfăşoare în spaţii deschise, astfel că a contribuit la evoluţia industriei de spectacole şi activităţilor cultural-recreative, de +41% faţă de iulie 2020”, spune Radu Hasan, Co-Fondator & CEO SmartBill.

De altfel, singurul sector ce a mai înregistrat cifre pozitive în luna august este cel al activităţilor de servicii administrative şi de suport - +2%. Cele mai mari scăderi au fost identificate de către Barometru în cazul agriculturii şi pescuitului (-46%), sănătăţii şi asistenţei sociale (-21%) şi transportului (-19%).

La nivel regional, cele mai importante scăderi au fost înregistrate în Sud-Vest, de peste -30%, în timp ce tot restul României s-a menţinut între -10% şi -20%.

Dezvoltat în 2007, de antreprenorii Radu Hasan, Ioana Hasan şi Mircea Căpăţînă, SmartBill este în prezent cel mai utilizat şi cel mai apreciat program de gestiune şi facturare de pe piaţa din România, cu peste 65.000 de clienţi. Compania a înregistrat o cifră de afaceri de peste 15.000.000 de lei în ultimul an.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO