Grecia

Deschizatori de drumuri in serviciile medicale

23.03.2007, 18:41 23

Singurul jucator elen cu activitati in sectorul privat al serviciilor medicale este Medsana Bucharest Medical Center.
Compania elena Athens Medical Center a pus bazele in 1996 clinicii Medsana, la acea vreme primul centru medical privat. Pe plan local Medsana a plecat la drum cu 12 angajati si 22 de medici colaboratori, insa treptat numarul acestora a crescut de la luna la luna. In prezent compania detine si opereaza doua centre medicale multifunctionale, unul situat in Cotroceni, iar altul in Primaverii, si o clinica de fertilizare in vitro.
In 2006, Medsana a inregistrat o cifra de afaceri de 4,5 mil. euro, in crestere cu 50% comparativ cu 2005, in timp ce nivelul profitului a avansat cu 80%. Pentru 2007, compania si-a bugetat afaceri de 6 mil. euro.
Suma investitiilor derulate de companie pana in 2007 pe plan local se ridica la 4 mil. euro, o parte din acesti bani provenind si din profitul reinvestit. Compania nu a acordat pana in prezent niciun dividend in acest interval de timp, preferand sa investeasca in dezvoltare. Planurile elenilor pentru acest an cuprind deschiderea noului centru multifunctional medical in Ploiesti si achizitionarea de aparatura, iar fiecare clinica nou-infiintata presupune o investitie de 1,5 mil. euro.
Sistemul medical privat din Grecia s-a dezvoltat, ca si cel din Romania, pe bazele unui sistem public in declin. Diferenta este ca in Grecia acesta a prins avant inainte de 1990, iar acum cei mai multi pacienti sunt cei care au asigurari private. Pe plan local acest segment este abia la inceput.
In Romania, sunt operationale doua spitale de dimenisuni mari, Euroclinic si Life Memorial Hospital. Investitia intr-un spital privat de 100 de paturi este estimata la aproximativ 10 mil. euro. Medsana analizeaza si posibilitatea deschiderii unui spital privat, pas care insa s-ar putea produce in urmatorii trei-patru ani.
Pe plan local piata serviciilor medicale private este estimata la aproximativ 200 mil. euro si se asteapta sa creasca in acest an cu peste 15%.
Operatorii privati au sesizat inca de acum cativa ani perspectivele de crestere si au plusat cu clinici si spitale private. Numarul centrelor de acest tip va creste si mai mult in perioada urmatoare, in ritm cu dezvoltarea pietei asigurarilor private. Intrarea in Uniunea Europeana nu va aduce schimbari majore pe aceasta piata in urmatorii doi-trei ani, serviciile medicale private fiind pe plan local la nivelul tarilor din regiune. Totodata, incepand cu acest an se va produce o concentrare pe piata furnizorilor de servici de laborator.
Paralel cu serviciile private de sanatate, se dezvolta si piata asigurarilor de profil, evaluata in 2006 la 5 mil. euro.
Investitia intr-un centru medical mic, fara dotari importante, este de circa 1,5 mil. euro, in timp ce pentru cele de dimeniuni mari, dotate cu echipamente de imagistica si de laborator de analize, fondurile ar putea ajunge si la 10 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO