Germania

Allianz-Tiriac le-a asigurat nemtilor primul loc pe piata

03.10.2007, 20:17 36

Cea mai mare companie de asigurari de pe piata locala, Allianz-Tiriac, este detinuta de grupul german Allianz, aceasta fiind, de altfel, singura investitie germana de pe piata asigurarilor din Romania.
Nemtii fac profit din asigurari de sapte ani, mai exact din 2000, cand au preluat compania omului de afaceri Ion Tiriac, Asigurari Ion Tiriac (ASIT).
Pentru un pachet de 51,6% din actiunile asiguratorului, grupul Allianz a platit 12 milioane de dolari. Investitia a fost foarte profitabila: acum participatia nemtilor valoreaza de zece ori mai mult, peste 120 de milioane de euro, daca judecam dupa preturile la care s-au facut in ultima perioada tranzactii pe piata asigurarilor (in jur de 0,8 euro pentru un euro cifra de afaceri). Intre timp, participatia nemtilor a crescut usor, la 51,75%, in timp ce Ion Tiriac detine un pachet de 44,12% din actiunile asiguratorului prin intermediul firmei off-shore Vesanio Trading Ltd. Alti actionari controleaza 4,13% din companie.
Fostul tenisman a infiintat Asigurari Ion Tiriac in 1994 cu trei milioane de dolari. Practic, compania a fost "construita" de trei specialisti in asigurari: Cristian Constantinescu, Gavril Muresan si Ileana Cucos. Constantinescu, 57 de ani, este si acum director general al Allianz-Tiriac, Ileana Cucos, 51 de ani, director general adjunct, responsabila cu activitatea de asigurari de viata, in timp de Muresan, 71 de ani, a fost director general adjunct, responsabil de asigurarile generale, dar s-a pensionat recent.
Allianz-Tiriac a devenit lider al pietei asigurarilor in 2002, cand a depasit Asirom din punctul de vedere al primelor brute subscrise.
In 2006, compania a inregistrat afaceri de aproape 317 milioane de euro, din care 292 de milioane de euro din asigurari generale si restul din asigurari de viata. Profitul net obtinut anul trecut de Allianz-Tiriac depaseste 8,8 milioane de euro, in conditiile in care multe companii mari de pe piata asigurarilor au mers pe pierdere in 2006 sau au inregistrat castiguri reduse.
In prima jumatate a acestui an, afacerile Allianz-Tiriac au crescut cu 24%, la 189 de milioane de euro. Profitul operational al companiei a scazut insa cu 2 milioane de euro in primul semestru, la 3 milioane de euro. Cele care au adus pierderi au fost asigurarile de viata (minus un milion de euro), in timp ce asigurarile generale au adus un profit operational de 4 milioane de euro.
Dupa ce au cucerit piata asigurarilor, nemtii se lupta acum si pentru a atrage cat mai multi clienti pe segmentul pensiilor private. Allianz-Tiriac a infiintat compania Allianz-Tiriac Pensii Private, care administreaza un fond de pensii obligatorii si doua fonduri de pensii facultative.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO