Germania

Alianta pentru primul loc in asigurari

02.10.2008, 15:18 57

Grupul Allianz a facut o afacere profitabila atunci cand a intrat pe piata locala prin achizitia a jumatate din actiunile Ion Tiriac Asigurari, in anul 2000, pentru care a platit circa 12 milioane de dolari. In prezent, asiguratorul valoreaza aproape 900 de milioane de euro, avand in vedere preturile la care

s-au facut cele mai recente tranzactii din piata de profil.
Compania Asigurari Ion Tiriac a fost infiintata in 1994 si construita de Cristian Constantinescu, Ileana Cucos si Gavril Muresan, fiind controlata de fostul tenisman Ion Tiriac, in prezent unul dintre cei mai bogati romani.
Allianz-Tiriac practica atat asigurari generale, cat si de viata. Anul trecut, compania a inregistrat prime brute subscrise de 371 de milioane de euro, iar pentru 2008 estimeaza o crestere de circa 19%. Profitul net al asiguratorului a fost de 9,3 milioane de euro anul trecut.
Grupul Allianz detine cea mai valoroasa companie din domeniul asigurarilor, dar afirma ca nu intentioneaza sa isi vanda actiunile si ca societatea din Romania reprezinta o investitie pe termen foarte lung. 2008 a fost cel mai bogat an din punctul de vedere al numarului de tranzactii din asigurari. Din decembrie anul trecut si pana in prezent s-au realizat vanzari de aproape un miliard de euro, care au adus schimbari in actionariat la BT Asigurari, OTP Garancia, Asiban, Unita, BCR Asigurari, BCR Asigurari de Viata, Ardaf si RAI Asigurari. Preturile companiilor de asigurari de pe piata locala au crescut foarte mult, ajungand chiar la aproape 2 euro pentru un euro cifra de afaceri.
Cei mai importanti concurenti ai Allianz-Tiriac sunt Omniasig si Asirom. In primul semestru al acestui an, competitia dintre Allianz-Tiriac si Omniasig a devenit mai stransa, dupa ce diferenta de cota de piata dintre cele doua societati s-a redus considerabil.
Piata asigurarilor a ajuns la 2,15 miliarde de euro anul trecut, iar in prima jumatate a acestui an a depasit 1,2 miliarde de euro. Primele brute subscrise din asigurari generale au fost de 3,57 de miliarde de lei (973,4 milioane de euro) in primul semestru, reprezentand 80,8% din totalul pietei. Primele brute subscrise din asigurari generale au urcat cu 21,7% in lei in prima jumatate a anului.
Pe partea de asigurari de viata, afacerile companiilor au crescut cu aproape 25%, ajungand la 849,9 milioane de lei (231,6 milioane de euro) in primul semestru, viteza de crestere fiind mai mare decat cea din asigurari generale.
Cristian Constantinescu este si in prezent directorul general al Allianz-Tiriac, iar Ileana Cucos ocupa pozitia de director executiv de vanzari si marketing. Anul trecut, Gavril Muresan, cel de-al treilea manager de top cu care compania a plecat la drum in 1994, s-a pensionat.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO