Franta

Societe Generale a creat o structura de grup financiar in jurul BRD

14.07.2005, 16:41 82

Societe Generale este in prezent singurul grup financiar francez prezent in sistemul bancar, dupa ce a achizitionat in 1998 pachetul majoritar de actiuni al fostei Banci Romane pentru Dezvoltare.

Francezii au decis mentinerea brand-ului, astfel ca filiala locala se numeste astazi BRD - Groupe Societe Generale.

BRD - SocGen este in prezent a doua banca din sistem, cu active la sfarsitul lui martie de peste 3,5 miliarde de euro si o cota de piata de peste 13%.

In primul trimestru al anului banca a obtinut un profit de aproape 40 de milioane de euro. Oficialii bancii spun ca rezultele pentru prima jumatate a anului sunt peste asteptari. Cifrele oficiale urmeaza sa fie cunoscute in cursul acestei luni. Actiunile BRD sunt listate la Bursa de Valori Bucuresti, valoarea de piata a bancii fiind de aproximativ 1,8 miliarde de euro in luna februarie.

Societe Generale a creat pe piata locala a structura de grup financiar, concentrat in jurul BRD. Astfel, francezii mai opereaza o societate de leasing BRD Sogelease, o societate de consiliere in domeniul privatizarilor, BRD/SG Corporate Finance, si o societate de brokeraj, BRD Securities. Cea mai recenta societate adusa de francezi pe piata romaneasca este BRD Finance Credite de Consum, prin care se deruleaza o mare parte din activitatea de creditare a populatiei. Aceasta si-a inceput activitatea anul trecut, avand ca actionari BRD SocGen si Franfinance, societatea specializata in consumer finance a Societe Generale.

Grupul Societe Generale este in prezent al saselea grup financiar din zona euro, ocupand pozitia a treia in topul bancilor de finantare si investitii. Grupul este listat la Bursa din Paris, fiind a 13-a companie dupa valoarea de piata. Activele grupului depasesc 270 de miliarde de euro. Societe Generale are 14,7 milioane de clienti din 75 de tari si peste 86.000 de angajati.

BRD - SocGen ofera servicii generale, avand aproximativ 1,6 milioane de clienti. Majoritatea acestora sunt clienti individuali, BRD ocupand o pozitie semnificativa pe segmentul de retail.

Cu toate acestea, mai mult de o treime din imprumuturile acordate in ultima perioada au mers catre intreprinderile mici si mijlocii, sector in care BRD are un interes puternic. Banca s-a implicat insa si in finantarea marilor companii, castigand, printre altele, proiectul de cofinantare al Unitatii 3 a Centralei Nucleare de la Cernavoda.

De la intrarea pe piata locala, francezii au investit in BRD peste 436 de milioane de euro. Banii au mers in reorganizarea activitatilor si extinderea retelei.

De la preluarea bancii, francezii au operat miscari masive de personal, mizand in special pe aducerea de tineri in banca. Motivul? Acestia sunt mai receptivi si isi pot asuma mai usor noua filozofie privind relatia cu clientul.

Investitia in retea s-a tradus in extinderea rapida a acesteia pana la 220 de unitati, precum si modelarea sucursalelor dupa noi standarde, accentul fiind pus pe relatia directa dintre client si angajatul bancii. .

Anul trecut BRD - SocGen a lansat un nou concept de sucursala "BRD Express", avand planificata deschiderea a 100 de astfel de unitati. Noile agentii, de dimensiuni reduse, permit desfasurarea unor operatiuni primare, prin conectarea la sistemul informatic al bancii. Acesta permite evaluarea bonitatii clientilor in cazul contractarii de credite sau efectuarea unor operatiuni in conturile proprii. Unitatile sunt dotate de asemenea cu automate bancare.

Pentru anul acesta BRD mai are planificate investitii de 40 de milioane de euro, care vor merge de asemenea in extinderea retelei si implementarea de noi sisteme informatice. Planurile generale de expansiune propun deschiderea a inca 30 de unitati pe parcursul acestui an, iar ritmul va fi mentinut si in anii urmatori. Oficialii bancii spun ca dezvoltarea viitoare va avea in vedere mentinerea componentei de contact direct intre client si ofiterul de credit, in conditiile in care clientela prefera aceasta abordare. BRD a dezvoltat insa si servicii de banca la distanta (Internet si mobile banking), aceasta fiind o tendinta alternativa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO