Franta

HeidelbergCement, afaceri beton

03.10.2005, 17:33 11

Industria constructiilor si materialelor de constructii este dominata, dupa 15 ani, de jucatori de talie internationala, care au fost atrasi mai ales de potentialul de dezvoltare al unei piete de marime considerabila la nivel european.

Cea mai mare concentrare de capital german pe piata autohtona de profil este localizata in industria cimentului, unde investitiile se ridica la aproximativ 900 mil. euro in ultimii opt ani.

Producatorul german de materiale de constructii a intrat in Romania in 1998, iar investitiile sale pana in prezent se situeaza in jurul valorii de 300 mil. euro. Cursa investitorului german a inceput cu achizitia fabricii de ciment de la Bicaz, dupa care au urmat Casial Deva in 2000 (vanduta de austriecii de la Lasselsberger), respectiv fabrica de la Fieni in toamna anului 2002 (cumparata de la societatea cu capital romanesc Tagrimpex).

Compania si-a vandut operatiunile din sectorul varului catre belgienii de la Carmeuse, iar afacerile cu aditivi speciali pentru constructii si alte materiale catre firma elvetiana Sika.

Pe piata cimentului, estimata la circa 300 mil. euro pe an, HeidelbergCement afirma ca a atins in 2004 o cota de 40% din piata, in conditiile unei concurente foarte stranse cu Lafarge (Franta) si Holcim (Elvetia).

Grupul german HeidelbergCement estimeaza ca va atinge in acest an o valoare a cifrei de afaceri in Romania de 170 mil. euro, fata de un nivel de 156 mil. euro in 2004.

Compania germana si-a regrupat recent operatiunile locale, toate diviziile sale facand parte acum din Carpatcement Holding, filiala din Romania. Pe piata romaneasca, recent si-a exprimat intentia de a intra si compania germana producatoare de BCA si alte materiale de constructii Xella Porenbeton. Compania are pe lista sa de achizitii Elpreco Craiova, Prefabricate Vest, Macon Deva sau Simcor Oradea. Alta companie cu capital german care s-a impus pe piata este Gealan, in sectorul geamurilor termoizolante. Si in constructia de autostrazi si-a facut recent intrarea Max Bogl, care are in executie contracte pe autostrada Bucuresti - Constanta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO