Fonduri UE

Ministrul muncii susţine că plăţile pe POSDRU ar putea fi reluate în aprilie

Ministrul muncii susţine că plăţile pe POSDRU ar putea fi reluate în aprilie

Autor: Aurelia Alexa

24.02.2012, 00:04 856

Ministrul muncii Claudia Boghicevici susţine într-un interviu acordat Mediafax că până la sfârşitul lunii aprilie plăţile în cadrul POSDRU (Programul Operaţional Regional Dezvoltarea Resurselor Umane care are o alocare de 3,5 mld. euro) ar putea fi reluate, precizând că au fost întrerupte plăţile pentru cererile din decembrie şi ianuarie, fiind vorba de câteva zeci de milioane de euro.

Potrivit datelor Ministerului Afacerilor Europene, în ianuarie nu a fost absorbit niciun euro de la Comisia Europeană, rata de absorbţie pe cele şapte programe operaţionale rămânând ca şi cea din decembrie 2011, de 5,55% din totalul celor 19,6 mld. euro, fonduri structurale puse la dispoziţie de Uniunea Europeană. Oficialii au susţinut că nu este nicio problemă şi că s-au concentrat pe alcătuirea prognozelor în condiţiile în care ianuarie este oricum "o lună slabă".

Abia mai tâziu s-a spus public că POSDRU va fi întrerupt de la finanţare. Nimeni nu a pus situaţia destul de bizară ca pe toate cele şapte programe operaţionale să nu fi fost absorbit nicun ban în legătură cu situaţia de la POSDRU.

În interviul acordat Mediafax, Boghicevici susţine că se lucrează într-un ritm susţinut pentru remedierea deficienţelor. Ea a estimat că până la sfârşitul lunii aprilie plăţile vor fi reluate.

Ministrul mai spune că demiterea fostei şefe a POSDRU Carmen Ionel a venit la cererea premierului Răzvan Ungureanu. Însă după această solicitare Ionel şi-a dat demisia.

"Cred că pentru ceea ce s-a întâmplat la POSDRU, pentru beneficiarii acestor proiecte, este mai puţin important numele managerului de proiect. E mai puţin important pentru ei dacă este doamna Roşu (noul şef al PODSDRU - n.n.) sau dacă este doamna Ionel, important este ca acolo toate activităţile să se desfăşoare transparent, plăţile să se efectueze în timpul corect, să se respecte termenele de 45 de zile pentru procesarea cererilor de finanţare şi să fie oferit un suport unitar beneficiarilor, fapt pentru care am redeschis help-desk-urile. Este foarte important de ştiut în această perioadă că va fi o decizie a Comisiei Europene. Ei vor fi cei care vor avea ultimul cuvânt, pentru că vorbim aici de bani şi în această situaţie suntem obligaţi să respectăm exigenţele Comisiei Europene. Noi suntem conştienţi că fiecare ban atras de România reprezintă de fapt şansa la un loc de muncă. Este crezul nostru pe care vrem să-l implementăm în această perioadă. Avem o misiune grea de a recredibiliza AMPOSDRU şi acest lucru îl vom putea face prin deschidere, transparenţă, o colaborare permanentă cu instituţiile statului care au atribuţii de control, dar şi în activitatea de prevenţie", spune ministrul muncii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO