Fonduri UE

Câmpeanu: POSDRU stă sub semnul suspendării, multe ONG-uri nu mai pot susţine proiectele

Câmpeanu: POSDRU stă sub semnul suspendării, multe ONG-uri nu mai pot susţine proiectele

Autor: Aurelia Alexa

09.07.2012, 13:56 1640

Ministrul Muncii a precizat că în 5 iulie s-a întâlnit cu organizaţii neguvernamentalte, sindicate şi patronate care au proiecte europene prin POSDRU pentru a discuta despre problemele cu care acestea se confruntă.

"Multe sunt în prag de faliment, pentru că nu mai pot susţine din bani proprii aceste proiecte. Am făcut plăţi pentru sume restante de peste 80 de milioane de lei din bugetul de stat", a spus Câmpeanu.

Ministrul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale a mai spus că a făcut un plan de verificare, a creat un serviciu de constatare şi recuperare creanţe şi a dispus verificarea personalului.

De asemenea, Guvernul a decis că fiecare cerere de rambursare trebuie verificată sută la sută, aceasta fiind o condiţie impusă de Comisia Europeană.

"România este singura ţară care are peste 95 la sută din proiecte cu risc A, adică cel mai scăzut. (...) Acest lucru a fost posibil pentru că evaluarea proiectelor nu a fost corect făcută", a mai spus ministrul Muncii.

Întrebată ce se va întâmpla dacă POSDRU va fi suspendat în România, ministrul a spus că se va încerca reluarea programului până la sfârşitul anului, astfel încât, în 2013, să poată fi accesată suma de 1,3 miliarde de euro care ar fi disponibilă pentru România.

"Ar fi îngrozitor pentru România să piardă aceşti bani", a mai spus ministrul Mariana Câmpeanu.

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, declara, vineri, la Mamaia, că în toate proiectele verificate de Comisia Europeană din cadrul POSDRU au fost găsite nereguli, care nu fuseseră depistate de autorităţile române, astfel fiind pusă sub semnul întrebării funcţionarea întregului sistem.

"Aceste chestiuni de sistem, care arată că sistemul nu a funcţionat, au fost identificate nu de către autorităţile române, ci de Comisia Europeană. E normal ca în momentul de faţă întreg sistemul să fie pus sub semnul întrebării. Comisia a verificat un număr important de proiecte, toate, fără excepţie, aveau probleme, mai mari sau mai mici", a declarat Leonard Orban.

El a prezentat şi câteva probleme legate de Programul Operaţional Sectorial de Dezvoltare a Resurselor Umane (POSDRU) şi a precizat că iniţial procedurile prevedeau nişte reguli, dar treptat acestea au devenit din ce în ce mai flexibile.

"Sunt proiecte din care unele strategice, strategic însemnând peste cinci milioane de euro, în care ponderea salariilor a depăşit 80 la sută, este ceva inimaginabil. Iniţial, procedurile prevedeau nişte reguli, treptat, nu ştiu cum s-a întâmplat, de procedurile au devenit din ce în ce mai flexibile, au permis din ce în ce mai multe lucruri şi s-a ajuns la situaţia în care au fost acceptate la finanţare o serie întreagă de proiecte", a explicat ministrul Afacerilor Externe.

El a menţionat că au fost acceptate chiar şi proiecte care nu ar fi trebuit finanţate în cadrul acestui program.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO