Fondul Proprietatea

Templeton despre listarea FP la Varşovia: Nu am strâns încă suficiente acţiuni pentru face listarea. CNVM se opune

Templeton despre listarea FP la Varşovia: Nu am strâns încă suficiente acţiuni pentru face listarea. CNVM se opune

Foto: Alexey Sazonov / AFP

Autor: Roxana Pricop

23.10.2011, 18:27 293

Administratorul Fondului Proprietatea (FP), Franklin Templeton, a făcut o serie de clarificări cu privire la amânarea luării unei decizii cu privire la listarea secundară a Fondului Proprietatea la bursa din Varşovia, motivând că nu a reuşit încă să strângă pachetul de 10% din acţiunile FP necesar derulării unei oferte publice.

"Având în vedere intenţia de a combina listarea secundară cu oferirea a până în 10 procente din acţiunile existente ale fondului, am luat în considerare diverse metode de a acumula acţiuni în vederea oferirii acestora, inclusiv achiziţionarea de acţiuni prin oferta publică de cumpărare, răscumpărare sau alte mijloace. Argumentele fiecărei metode au fost discutate cu bancile de investiţii şi cu instituţiile de supraveghere din România and Polonia. Fezabilitatea acestor metode depinde de interpretarea câtorva aspecte din legiile şi regulamentele româneşti care nu au fost pe larg puse în aplicare în practică, datorita stadiului de dezvoltare a pieţei româneşti. În consecinţă, am prezentat Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM) o serie de exemple teoretice şi posibile interpretări a acestor aspecte, bazate pe experienţa noastră şi practica din alte pieţe de capital din Uniunea Europeana. Din răspunsul iniţial al CNVM se pare că există mai multe obstacole potenţiale decât am avut în vedere, dar discuţiile sunt deschise şi noi ne menţinem angajamentul de a lucra cu CNVM pentru a ajunge la un rezultat constructiv", au explicat reprezentanţii Templeton.

Acţionariatul fărâmiţat şi preţul mic la care se tranzacţionează acţiunile (cu 60% sub valoarea activelor) fac dificilă găsirea unor acţionari dispuşi să vândă un pachet de 10% din fond într-o ofertă publică. Listarea fără ofertă ar fi ineficientă, din cauză că acţiunile nu ar avea suficientă lichiditate.

Pentru Templeton, listarea secundară pe o bursă externă a FP este una dintre puţinele pârghii pe care le mai au la îndemână pentru creşterea preţului acţiunilor pe termen scurt şi mediu, motiv pentru care a încercat să accelereze procesul de listare. Se pare însă că CNVM nu este de acord cu o listare la Varşovia, printre motive fiind şi faptul că aceasta ar duce la scăderea tranzacţiilor pe piaţa locală şi, implicit, a comisioanelor încasate de comisie.

"Este posibil să revizuim estimarea iniţială a proiectului listării secundare (n.red primul trimestru 2012) şi să prezentăm acţionarilor o estimare actualizată în viitorul apropiat", au anunţat reprezentanţii Templeton.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO