Fiscalitate

Tot ce trebuie să ştie contribuabilii: ANAF a publicat un ghid pentru contribuabilii persoane fizice care realizează venituri în baza contractelor de activitate sportivă

Tot ce trebuie să ştie contribuabilii: ANAF a publicat...

Autor: Alexandru Nanu

16.10.2021, 09:01 23337

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a publicat recent pe site-ul instituţiei “Ghidul fiscal al contribuabililor persoane fizice care realizează venituri în baza contractelor de activitate sportivă” care aduce clarificări legate de obligaţiile fiscale pentru persoanele fizice care obţin venituri din activităţi sportive.

Participanţii la activitatea sportivă cum sunt: sportivii, antrenorii, medicii, asistenţii medicali, maseurii, kinetoterapeuţii, cercetătorii, arbitrii care pot încheia contracte de activitate sportivă conform  Art. 67¹ alin. (1¹) din  Legea educaţiei fizice şi sportului nr. 69/2000, cu modificările şi completările ulterioare.

Contribuabilii care realizează venituri în baza contractelor de activitate sportivă datorează impozit pe venit.

Impozitul se calculează prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului brut şi se reţine la sursă la momentul plăţii venitului.

De asemenea, persoanele  fizice  care  realizează  venituri  în  baza  contractelor  de  activitate  sportivă,
datorează  contribuţia  de  asigurări  sociale,  dacă  estimează  pentru anul  curent venituri   din
activităţi independente şi venituri din drepturi de proprietate intelectuală, din una sau
mai multe surse şi/sau categorii de venituri, a căror valoare cumulată este cel puţin egală cu 12 salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere a  Declaraţiei unice privind
impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice - Capitolul II. Cota de contribuţii de asigurări sociale este de 25%.

În anul 2021,  salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată este de 2.300 lei lunar şi plafonul anual este de 27.600 lei (12 luni x 2.300 lei).

Persoanele fizice care nu se încadrează în plafonul anual pot opta pentru plata contribuţiei de asigurări sociale pentru anul curent, în condiţiile prevăzute pentru persoanele care estimează că realizează venituri anuale peste nivelul a 12 salarii minime brute pe ţară.

În plus, persoanele  fizice  care  realizează  venituri  din  contracte  de  activitate  sportivă,  datorează contribuţia de asigurări sociale de sănătate, dacă estimează pentru anul curent venituri  din activităţi independente, din drepturi de proprietate intelectuală , din asocieri cu persoane juridice, din cedarea folosinţei bunurilor, din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, din investiţii şi venituri din alte surse  a căror valoare cumulată este cel puţin egală cu 12 salarii minime brute pe ţară,  în  vigoare  la  termenul  de  depunere  al  Declaraţiei  unice  privind  impozitul  pe  venit  şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice - Capitolul II. Cota de contribuţie de asigurări sociale de sănătate este de 10

Mai multe informaţii puteţi găsi AICI în ghidul oficial

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO