Fiscalitate

Lovitură pentru PSD: Curtea Constituţională decide că Legea Pensiilor este parţial neconstituţională şi o trimite înapoi în Parlament

Lovitură pentru PSD: Curtea Constituţională decide că...

Autor: Alex Ciutacu

13.03.2019, 15:58 2567

Curtea Constituţională a României a decis astăzi că noua Lege a Pensiilor conţine prevederi care încalcă Legea fundamentală.

În urma unor sesizări lansate de Opoziţie, proiectul de lege privind sistemul public de pensii – unul dintre cele mai importante proiecte din guvernarea PSD – urmează să se întoarcă înapoi în Senat şi Camera Deputaţilor pentru dezbteri.

Curtea Constituţională a admis parţial, în plenul de miercuri, sesizarea de neconstituţionalitate a PNL şi USR asupra Legii privind sistemul public de pensii. Opoziţia motiva că legea este supusă „unui dublu standard” privind persoanele care urmează să beneficieze de pensie de invaliditate, potrivit Mediafax.

PNL şi USR au înaintat, pe 27 decembrie, la CCR sesizarea de neconstituţionalitate asupra Legii privind sistemul public de pensii.Opoziţia a precizat că legea este supusă „unui dublu standard” privind persoanele care urmează să beneficieze de pensie de invaliditate.

„Dispoziţiile criticate ca fiind neconstituţionale privesc condiţionarea dreptului la pensie al angajatului de îndeplinirea de către angajator a obligaţiei fiscale de achitare a contribuţiilor reţinute angajatului prin stopaj la sursă. Astfel, este deschisă posibilitatea încălcării dreptului constituţional la pensie al angajatului, fără ca acest lucru să fie determinat de neîndeplinirea unei obligaţii aflată în sarcina angajatului.”, se arată în sesizarea Opoziţiei trimisă la CCR.

Legea Pensiilor ar trebui să intre în aplicare începând cu data de 1 septembrie 2021, iar printre principalele modificări se numără recalcularea pensiilor aflate în plată, încadrearea studiilor de masterat în calculul vechimii în muncă sau păstrarea unui singur tip de pensie anticipate.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO