Fiscalitate

Contzilla.ro: Măsuri fiscale prelungite, suspendarea facilităţilor pentru educaţia timpurie, prelungirea temenului de conectare a caselor de marcat la ANAF şi modificări la decontul de TVA

Contzilla.ro: Măsuri fiscale prelungite, suspendarea...
30.03.2021, 10:33 723

Ultimele măsuri fiscale publicate în Monitorul Oficial în 29.03.2021 sunt cele regăsite in OUG 19/2021.Noutăţile aduse se această ordonanţă sunt:

♦ se prelungeşte termenul până la care firmele obligate la plata impozitului specific (HORECA) nu datorează acest impozit pentru o perioadă de încă 90 de zile calculată începând cu data de 1 aprilie 2021.

♦ se suspendă acea facilitate referitoare la acordarea unor sume de până la 1.500 lei pentru educaţia timpurie începând cu data de 1 aprilie 2021 şi până la data de 31 decembrie 2021 inclusiv. Suspendarea facilităţii vine ca un element de surpriză, într-un moment în care companiile aşteptau normele concrete de aplicare a măsurii care sa aducă clarificări anumitor probleme identificate în aplicarea legii (L 239/2020). Prin motivele invocate de MFP pentru această suspendare se numară: nu erau definite clar categoriile de unităţi eligibile care oferă servicii de educaţie timpurie (ex. învăţământul alternativ), cheltuielile eligible nu erau clar formulate, caracterul discriminatoriu în raport cu încadrarea fiscală a angajatorului (pentru microîntreprinderi nu erau prevăzute facilităţi) şi nu în ultimul rând lipsa evaluării impactului bugetar al măsurii. Calculele ulterioare arată un impact estimat asupra veniturilor la buget de -4,5 miliarde lei.

♦ termenul până la care a fost prelungită măsura rambursarii de TVA cu control ulterior este 31 ianuarie 2022. Anterior, acest termen a fost 31 martie 2021.

♦ se extinde termenul de depunere a cererii de anulare a accesoriilor de la data de 31 martie 2021 la data de 31 ianuarie 2022. Prin această măsură contribuabilii pot beneficia de ştergerea accesoriilor fiscale (dobânzi şi penalităţi), cu condiţia plăţii debitelor principale.

♦ se prelungeşte termenul de acordare a facilităţii de eşalonare simplificată de la data de 31 martie 2021 la 30 septembrie 2021.Contribuabilii pot beneficia de eşalonarea obligaţiilor bugetare datorate după data declarării stării de urgenţă, administrate de organul fiscal central, în condiţii de accesare simplificate şi în procedură accelerată.

♦ se introduce în Codul fiscal o clarificare privind declararea tranzacţiilor cu persoane impozabile din Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord. Astfel, în declaraţia recapitulativă nu se menţionează operaţiunile intracomunitare realizate de persoane impozabile din România cu persoane impozabile din Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, cu excepţia operaţiunilor intracomunitare care implică transporturi de bunuri în/din Irlanda de Nord.

În categoria proiectelor legislative publicate de ANAF se regăsesc următoarele propuneri:

♦ graficul conectării caselor de marcat la ANAF are noi termene:

a) până la data de 30.06.2021 - mariI contribuabili;

b) până la data de 30.11.2021 -contribuabiliI mijlocii şi mici.

c) operatorii economici care achiziţionează aparate de marcat electronice fiscale ulterior datei de 1.12.2021, la data instalării aparatului de marcat electronic fiscal.

♦ actualizarea formatului decontului de TVA (D300) pentru a rezolva situaţia depunerii deconturilor de către membrii grupului fiscal unic. În partea introductivă a formularului de decont, se va insera o căsuţă care să fie bifată de către reprezentantul grupului fiscal când completează decontul consolidat de taxă.

 


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO