Fiscalitate

Contzilla.ro: Încadrarea în plafoanele fiscale pentru anul 2021, verificare importantă la final de an

Contzilla.ro: Încadrarea în plafoanele fiscale pentru...
02.11.2021, 13:33 6661

Spre finalul anului devine din ce în ce mai importantă verificarea încadrării în plafoanele fiscale care permit continuarea regimului fiscal aplicat până acum sau dimpotrivă, începerea demersurilor pentru schimbarea acestuia.

Cele mai importante verificări care se fac vizează:

1.Încadrarea in plafonul pentru aplicarea regimului specific microîntreprinderilor

Potrivit Codului fiscal, o firmă poate continua aplicarea regimului specific microîntreprinderilor dacă în cursul anului a realizat venituri care nu au depăşit echivalentul în lei a 1.000.000 euro. Plafonul în echivalent lei pentru anul 2021 este 4.869.400 lei.

Dacă în cursul unui an fiscal o microîntreprindere realizează venituri mai mari de 1.000.000 euro, aceasta datorează impozit pe profit, începând cu trimestrul în care s-a depăşit această limită.

De exemplu, dacă depăşirea plafonului are loc în luna noiembrie 2021, societatea devine plătitoare de impozit pe profit începând cu trimestrul 4 2021.

2.Încadrarea  în plafonul pentru a rămâne neplatitor de TVA

Plafonul pentru care ai obligaţia de a te înregistra ca plătitor de TVA este cifra de afaceri: 88.500 eur. Mai precis, persoana impozabilă stabilită în România a cărei cifră de afaceri anuală, declarată sau realizată, este inferioară plafonului de 88.500 euro, al cărui echivalent în lei se stabileşte la cursul de schimb comunicat de Banca Naţională a României la data aderării şi se rotunjeşte la următoarea mie, respectiv 300.000 lei, poate aplica scutirea de TVA .

Acest regim, prevăzut la art. 310 din Codul fiscal se mai numeşte şi regimul special de scutire pentru întreprinderile mici.

Cifra de afaceri care constituie baza de comparaţie cu plafonul nu este cifra de afaceri contabilă ci are o definiţie diferită, regăsită la art. 310 din Codul fiscal.

3.PFA- trecerea de la normă de venit la sistem real

PFA-urile care sunt impuse la normă de venit dar care în anul fiscal au înregistrat un venit brut anual mai mare decât echivalentul în lei al sumei de 100.000 euro, începând cu anul fiscal următor, au obligaţia determinării venitului net anual în sistem real .

Cursul de schimb valutar utilizat pentru determinarea echivalentului în lei al sumei de 100.000 EUR este cursul de schimb mediu anual comunicat de BNR, la sfârşitul anului fiscal.

4.Trecerea de la sistemul de TVA normal la TVA la încasare

Plafonul pentru a trece de la TVA la încasare la TVA normal este cifra de afaceri de 4.500.000 lei.  Simplu spus, în regim normal, deduci şi colectezi TVA-ul la data emiterii facturii, chiar dacă nu ai platit/încasat banii de la furnizori/clienţi.

În regim TVA la încasare, deduci şi colectezi TVA-ul de pe facturi, doar în momentul în care le plăteşti/încasezi.

5. Schimbarea perioadei fiscale a TVA

Plafonul pentru trecerea de la plătitor trimestrial de TVA la plătitor lunar este cifra de afaceri de 100.000 euro, a cărei contravaloare în lei se determină pe baza cursului de schimb comunicat de BNR valabil pentru data de 31 decembrie a anului precedent. Plafonul la 2021 în echivalent lei este de 487.440 lei.


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO