Fiscalitate

Contzilla.ro: Impozitul pe clădiri datorat de persoanele fizice şi juridice în 2022

Contzilla.ro: Impozitul pe clădiri datorat de persoanele...
11.01.2022, 15:12 2834

Cotele de impozitare a clădirilor aflate în proprietatea persoanelor fizice sau jurice diferă în funcţie de destinaţia imobilelor : rezidenţiale, nerezidenţiale şi mixte.

În cazul persoanelor juridice, cotele sunt:

  1. pentru utilizare rezidenţială între 0.08% si 0.2%. Cota efectivă se stabileşte pe plan local.
  2. pentru utilizare nerezidenţială cota este cuprinsă între 0,2% şi  1,3%. Pentru activităţile din domeniul agricol, cota este de 0.4%.
  3. pentru utilizarea mixtă , impozitul de determină însumând impozitele pentru suprafetele utilizate în scop rezidenţial si nerezidenţial.

Cotele se aplică la valoarea impozabilă a clădirii.

Clădirile deţinute de persoane juridice trebuie reevaluate de un evaluator autorizat o dată la 5 ani , în caz contrar, cota de impozitare se majorează consistent, respectiv devine 5%. Este important de adăugat că raportul de evaluare trebuie depus până la primul termen de plată al impozitelor, respectiv 31 martie, altfel, acesta va produce efecte începând cu data de 1 ianuarie a anului următor.

În cazul persoanelor fizice, cotele sunt:

  1. pentru utilizare rezidenţială – între 0,08% şi 0,2%.Valoarea impozabilă a clădirii se stabileşte înmulţind suprafaţa construită desfăşurată a acesteia, exprimată în metri pătraţi, cu valoarea impozabilă corespunzătoare, exprimată în lei/m2.
  2. pentru utilizare nerezidenţială -între 0,2 si 1,3% în cazul acestui tip de utilizare valoarea impozabilă se stabileşte diferit, fiind: valoarea rezultată dintr-un raport de evaluare întocmit de un evaluator autorizat în ultimii 5 ani anteriori anului de referinţă, depus la organul fiscal local până la primul termen de plată din anul de referinţă sau valoarea finală a lucrărilor de construcţii, în cazul clădirilor noi, construite în ultimii 5 ani anteriori anului de referinţă, sau valoarea clădirilor care rezultă din actul prin care se transferă dreptul de proprietate, în cazul clădirilor dobândite în ultimii 5 ani anteriori anului de referinţă.

În cazul în care valoarea clădirii nu poate fi astfel calculată,  cota de impozit devine 2%.

  1. În cazul utilizării mixte, impozitul se calculează însumând impozitul datorat pentru suprafaţa utilizată în scop rezidenţial cu cel datorat pentru utilizarea în scop nerezidenţial.

În cazul clădirilor cu destinaţie mixtă, când proprietarul nu declară la organul fiscal suprafaţa folosită în scop nerezidenţial, impozitul pe clădiri se calculează prin aplicarea cotei de 0.3% asupra valorii impozabile determinate la potrivit regulilor pentru cladiri rezidenţiale iar în cazul în care la adresa clădirii este înregistrat un domiciliu fiscal la care nu se desfăşoară nicio activitate economică, impozitul se determină dupm regulile de la cladirile rezidenţiale.


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO