Fiscalitate

Contzilla: Fiscul introduce noi măsuri fiscale pentru anul 2022: impozit specific, accize, AMEF, eşalonare la plată

Contzilla: Fiscul introduce noi măsuri fiscale pentru...
26.01.2022, 10:59 272

Ministerul de Finanţe a publicat în data de 25 ianuarie 2022 un proiect legislativ prin care introduce noi măsuri fiscale, cele mai importante fiind:

  • încetarea obligaţiilor declarative pentru entităţile care au înscrisă în registrul comerţului menţiunea privind inactivitatea temporară sau au suspendată activitatea, pe perioada inactivităţii sau a suspendării activităţii.
  • obligaţia operatorilor economici care efectuează livrări de bunuri sau prestări de servicii prin intermediul automatelor comerciale ce funcţionează pe bază de plăţi cu cardul, precum şi de acceptatoare de bancnote sau monede, de a dota automatele comerciale cu aparate de marcat electronice fiscale  (obligaƫie scadentă la 31 decembrie 2021)  se amână până la 31 decembrie 2022.
  • scutirea de impozit specific pentru încă 180 de zile în 2022, de la data la care se va publica ordonanţa de urgenţă. S-a prevazut şi mecanismul de recalculare a impozitului specific datorat, în sensul scăderii acestei perioade din totalul de 365 zile ale anului fiscal. Această scutire de impozit va fi aplicabilă de către toţi contribuabilii care se află sub incidenţa Legii nr.170 /2016 privind impozitul specific unor activităţi.
  • în ce priveşte autorizarea antrepozitelor fiscale, a destinatarilor înregistraţi, a expeditorilor înregistraţi şi a importatorilor autorizaţi, aceasta se va realiza de structurile de specialitate din cadrul Autorităţii Vamale Române, urmând ca stabilirea competenţelor, procedurilor şi condiţiilor de autorizare a antrepozitelor fiscale, destinatarilor înregistraţi, expeditorilor înregistraţi, importatorilor autorizaţi să se realizeze prin ordin al ministrului Finanţelor.
  • introducerea posibilităţii depunerii cererii de eşalonare şi de către debitorii aflaţi în procedura insolvenţei, condiţia fiind ca până la data emiterii deciziei de eşalonare aceştia să iasă din procedura de insolvenţă.
  • introducerea posibilităţii acordării eşalonării la plată şi pentru sumele pentru care s-a stabilit răspunderea, potrivit legislaţiei privind insolvenţa şi/sau răspunderea solidară.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO