Fiscalitate

Comisia Europeană: România a înregistrat cel mai mare deficit de încasare a TVA din Uniunea Europeană

Comisia Europeană: România a înregistrat cel mai mare...

Autor: Dorin Oancea, Mediafax

05.09.2019, 15:36 650

România a înregistrat cel mai mare deficit de încasare a TVA la nivel naţional, 36 % din veniturile din TVA preconizate nefiind încasate în 2017, urmată de Grecia (34 %) şi Lituania (25 %), potrivit unui studiu publicat joi de Comisia Europeană.

Ţările din UE au pierdut 137 de miliarde de euro în 2017, prin neîncasarea unor venituri reprezentând TVA.

Aşa-numitul „deficit de încasare a TVA” – sau diferenţa globală dintre veniturile din TVA preconizate şi suma efectiv colectată – a scăzut într-o anumită măsură în comparaţie cu anii precedenţi, însă continuă să fie foarte mare. Acest deficit important de încasare a TVA evidenţiază din nou necesitatea unei reforme cuprinzătoare a normelor UE în materie de TVA, astfel cum a fost propusă în 2017 de către Comisie, precum şi necesitatea unei cooperări sporite între statele membre pentru a combate fraudele în materie de TVA şi pentru a face ca normele să funcţioneze pentru întreprinderile şi comercianţii care respectă legislaţia.

Deficitul de încasare a TVA măsoară eficacitatea măsurilor de asigurare a respectării normelor în materie de TVA şi de asigurare a conformităţii în fiecare stat membru, deoarece oferă o estimare a pierderilor de venituri din cauza fraudelor şi a evaziunii fiscale, a evitării obligaţiilor fiscale, a falimentelor, a insolvenţelor financiare, precum şi a erorilor de calcul.

Comisarul pentru afaceri economice şi financiare, impozitare şi vamă, Pierre Moscovici, a declarat: „Climatul economic favorabil şi unele dintre soluţiile de politică pe termen scurt puse în aplicare de UE au contribuit la reducerea deficitului de încasare a TVA în 2017. Cu toate acestea, pentru a realiza progrese mai semnificative, va fi necesar să se realizeze o reformă vastă a sistemului de TVA, pentru a-l face mai rezistent la fraude. Propunerile noastre de introducere a unui sistem de TVA definitiv şi favorabil întreprinderilor continuă să fie actuale. Statele membre nu îşi pot permite să rămână pasive în condiţiile în care se pierd miliarde de euro ca urmare a fraudelor din caruselul TVA şi a inconsecvenţelor din sistem.”

Cele mai mici deficite sunt în Suedia, Luxemburg şi Cipru, unde veniturile din TVA sunt deficitare în medie cu doar 1 %. În termeni absoluţi, cel mai mare deficit de încasare a TVA, de 33,5 de miliarde EUR, a fost înregistrat în Italia.

Deficitul de încasare a TVA a scăzut în 25 de state membre şi a crescut în trei. Malta (- 7 puncte procentuale), Polonia (- 6 puncte procentuale) şi Cipru (- 4 puncte procentuale) au înregistrat performanţe puternice, cu scăderi semnificative ale pierderilor de venituri din TVA. Şapte state membre, şi anume Slovenia, Italia, Luxemburg, Slovacia, Portugalia, Cehia şi Franţa, au avut şi ele rezultate solide, reducând deficitul lor de încasare a TVA cu peste 2 puncte procentuale. Deficitul de încasare a TVA a crescut în mod considerabil în Grecia (2,6 %) şi Letonia (1,9 %) şi puţin în Germania (0,2 %).

În termeni nominali, deficitul de încasare a TVA a scăzut în 2017 cu 8 miliarde de euro până la 137,5 de miliarde euro, o valoare similară cu scăderea din 2016 de 7,8 miliarde euro. Deficitul de încasare a TVA în 2017 reprezintă 11,2 % din totalul veniturilor din TVA în UE, comparativ cu 12,2 % pentru anul precedent. Această tendinţă de scădere poate fi observată pentru al cincilea an consecutiv.

Raportul privind deficitul de încasare a TVA publicat joi vizează anul 2017, deoarece acesta este anul cel mai recent pentru care sunt disponibile date cuprinzătoare despre conturile naţionale şi resursele proprii. Studiul din acest an introduce însă un element nou: un exerciţiu de previzionare care cuprinde aşa-numitele „estimări rapide” pentru anul anterior anului publicării şi anume 2018. Aceste estimări rapide indică faptul că deficitul de încasare a TVA va continua, probabil, să scadă şi se va situa sub valoarea de 130 de miliarde de euro şi sub 10 % din totalul sumei reprezentând TVA de plătit în 2018.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO