Fiscalitate

Business Magazin. Ce se întâmplă cu taxele în pandemie? Deloitte: Ne aşteptăm la o creştere a controalelor fiscale pe zona de TVA

Autor: Răzvan Botea

25.10.2020, 13:01 273

În condiţiile în care bugetul de stat este secat de pandemie, cu cheltuieli în creştere şi cu scăderea veniturilor bugetare ca urmare a diminuării activităţii economice, cea mai sănătoasă variantă pentru creşterea veniturilor de stat ar fi îmbunătăţirea colectării taxelor şi impozitelor, sunt de părere consultanţii Deloitte România. Cu toate acestea, într-un scenariu în care guvernul va merge pe creşterea taxelor, cea mai la îndemână variantă rămâne creşterea TVA-ului.

Dacă ar fi să se mărească unele cote de impozitare, ceea ce sperăm să nu se întâmple, în primul rând TVA-ul este cel mai uşor de modificat. Au mai fost discuţii în ultimul timp şi despre cotele de impozit pe venit. Speranţa noastră este că raţiunea va prevala şi nu vom avea creşteri de fiscalitate în perioada următoare”, a declarat Dan Bădin, partener impozitare directă la Deloitte România, în cadrul unui eveniment organizat de compania de consultanţă şi audit.

Consultanţii Deloitte sunt de părere că cea mai bună modalitate de a aduce bani în plus la bugetul de stat este o colectare mai bună. România rămâne în continuare campioana Europei la deficitul de încasare de TVA (diferenţa între cât şi-a propus statul să încaseze şi cât a încasat efectiv).

„În primul rând cea mai importantă pârghie pe care o are statul este să colecteze mai mulţi bani la buget de la plătitorii de impozite din România. Avem cel mai scăzut grad de încasare a TVA – principala taxă a bugetului de stat. Principala resursă a statului o reprezintă colectarea impozitelor şi taxelor într-un mod cât mai corect şi complet”, a mai spus Dan Bădin.

Criza generată de pandemia de COVID-19 a adus digitalizarea forţată şi a statului. În condiţiile în care guvernul nu ar trece la măsuri de creştere sau introducere de noi taxe, consultanţii Deloitte se aşteaptă la accentuarea digitalizării autorităţilor fiscale şi la intensificarea controalelor fiscale, în special în zonele cu risc ridicat de evaziune.

Citiţi continuarea pe www.businessmagazin.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO