Fiscalitate

ANAF: Declaraţia unică se depune până la 30 iunie 2020, inclusiv

ANAF: Declaraţia unică se depune până la 30 iunie...
26.06.2020, 10:23 1819

Termenul de depunere a formularului ”Declaraţie unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoane fizice” a fost prorogat până la data de 30 iunie 2020, inclusiv, în baza ordonanţei de urgenţă a guvernului nr.69/2020 pentru modificarea şi completarea legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, precum şi pentru instituirea unor măsuri fiscale, transmit reprezentanţii Ministerului Finanţelor Publice şi ai Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF).

Prin acelaşi act normativ, s-a stabilit că, dacă Declaraţia unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice se depune până la 30 iunie 2020 inclusiv, se acordă următoarele bonificaţii:

a) pentru plata impozitului pe venit, a contribuţiei de asigurări sociale şi a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, reprezentând obligaţii fiscale anuale pentru anul 2019, se acordă o bonificaţie de 5% din aceste sume, dacă toate aceste obligaţii fiscale de plată se sting prin plată sau compensare, integral până la data 30 iunie 2020 inclusiv;

b) pentru depunerea declaraţiei unice privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice prin mijloace electronice de transmitere la distanţă conform art. 79 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, se acordă o bonificaţie de 5% din impozitul pe venit, contribuţia de asigurări sociale şi contribuţia de asigurări sociale de sănătate.

Bonificaţia prevăzută la lit.b) se acordă numai dacă este îndeplinită condiţia de acordare a bonificaţiei prevăzută la lit.a), caz în care se aplică ambele bonificaţii.

Declaraţia unicã se utilizeazã atâtpentru declararea venitului realizat şi definitivarea impozitului anual pe venit şi a contribuţiilor sociale datorate pentru anul 2019, cât şi pentru estimarea obligaţiilor datorate pentru anul 2020.

Declaraţia unicã se depune de cãtrepersoanele fizice care realizeazã, individual sau într-o formã de asociere, venituri/pierderidin: activitãţi independente, drepturi de proprietate intelectualã, cu excepţia contribuabililor pentru care impozitul se reţine la sursã, cedarea folosinţei bunurilor, cu excepţia veniturilor din arendă, activitãţi agricole, pisciculturã şi/sau silviculturã, transferul titlurilor de valoare, precum şi venituri din alte surse (de exemplu: câştiguri din transferul de monedã virtualã sau venituri impozabile ca urmare a cesiunii de creanţã).

     Declaraţia unicã se depune şi de cãtre persoanele fizice rezidente care realizeazã venituri din strãinãtate, supuse impozitãrii în România (de exemplu: venituri din activitãţi independente, venituri din valorificarea drepturilor de proprietate intelectualã, venituri din cedarea folosinţei bunurilor, venituri din activitãţi agricole, pisciculturã, silviculturã, venituri sub formã de dividende, venituri sub formã de dobânzi, venituri din premii, venituri din jocuri de noroc, câştiguri din transferul titlurilor de valoare etc.).

În condiţiile actuale, când este foarte importantă respectarea distanţării sociale, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală aminteşte contribuabililor că pot depune Declaraţia unică prin mijloace electronice de transmitere la distanţă astfel:

 - prin intermediul serviciului "Spaţiul Privat Virtual" (SPV);

 - pe site-ul e-guvernare.ro, cu semnătură electronică calificată.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO