Finanţe personale

Veşti proaste pentru clienţii cu credite în franci: moneda elveţiană se apropie de un nou vârf

Veşti proaste pentru clienţii cu credite în franci: moneda elveţiană se apropie de un nou vârf

Autor: Ciprian Botea

29.05.2011, 18:39 2025

Francul elveţian a câştigat 8,5% în faţa leului în ultimele douăluni şi se apropie din nou de vârful de 3,42 lei/franc atins laînceputul acestui an, ceea ce pune o presiune suplimentară asupraclienţilor cu credite în moneda elveţiană.

Cursul oficial a urcat vineri la 3,3923 lei/franc, cu patru banimai mult decât în şedinţa precedentă, numai în ultima săptămânămoneda elveţiană apreciindu-se cu 4% în faţa leului.

Francul este perceput ca o mondedă de refugiu de cătreinvestitori, plasamentele în moneda elveţiană fiind tot mai căutatede către aceştia pe fondul reizbucnirii crizei datoriilor suveranedin zona euro.

Aprecierea francului este resimţită tot mai acut de clienţii cucredite în franci elveţieni. Valoarea creditelor acordate în francielveţieni reprezintă peste 4% din totalul creditelor acordate debăncile locale, respectiv echivalentul a 2,5 mld. euro.

De la vârful creditării în franci, atins la începutul lui 2008,până în acest moment leul s-a depreciat cu 50% faţă de franculelveţian, cursul urcând de la 2,2 la 3,3 lei/franc.

Întârzierile la plata creditelor în franci elveţieni s-autriplat în ultimul an, ajungând la echivalentul a circa 200 mil.euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO