Finanţe personale

Un angajat din multinaţională: „M-aş bucura dacă ar trece de 4,7-4,8 lei/euro“

Un angajat din multinaţională: „M-aş bucura dacă ar trece de 4,7-4,8 lei/euro“

Foto Shutterstock

Autor: Adelina Mihai

25.07.2012, 00:05 6974

Angajaţii români din multinaţionale care şi-au negociat cu angajatorul salariile în euro ar putea încasa venituri nete mai scăzute din cauza deprecierii cursului, având în vedere că bugetele de salarii sunt stabilite la un curs euro-lei agreat la începutul anului.

"Am salariul în euro, dar îl primesc în lei, la un curs de puţin peste 4,2 lei/euro, stabilit în urmă cu un an şi jumătate. Există o clauză în contract prin care se actualizează cursul la care se plătesc salariile dacă evoluţia cursului leu- euro deviază cu mai mult de 10% faţă de cea stabilită iniţial, aşa că eu m-aş bucura dacă ar trece de 4,7-4,8 lei/euro, pentru că mi-ar creşte salariul în lei. De regulă, salariile în euro se stabilesc la nivelul mediu al cursului de anul trecut sau la nivelul cursului din prima zi din an", a spus Mihai, consultant în management la o multinaţională de pe piaţa locală de profil.

În alte companii în care se plătesc salarii în euro, acestea sunt actualizate în funcţie de evoluţia cursului în ultimele trei luni, iar în alte multinaţionale salariile în euro se actualizează numai dacă există un decalaj de 5, 10 sau chiar 15% între valoarea cursului la care s-a stabilit iniţial şi valoarea actuală.

"Sunt prea puţine companii care au negociat salariile în euro, majoritatea le-au stabilit în lei. Expaţii au salariile negociate în euro, dar la un curs stabilit la începutul anului, de până la 4,3 lei/euro. Contează foarte mult pentru o companie cursul mediu la care şi-a stabilit bugetul de cheltuieli la începutul anului, pentru că nu poate plăti salarii bugetate la un curs de 4,3 lei/euro la cursul de 4,6 lei", a spus Florin Godean, country manager al grupului cu activităţi în domeniul serviciilor de resurse umane Adecco.

Practic, un manager cu un salariu stabilit cu angajatorul la începutul anului de 4.000 de euro, la un curs de 4,3 lei, va primi luna aceasta 17.200 de lei, în loc de 18.400 de lei, cât ar trebui să primească la un curs de 4,6 lei/euro.

"Mulţi manageri şi angajaţi vor avea venituri nete mai scăzute, pentru că salariile sunt stabilite la un curs mediu de 4,3 lei/euro. Cel mai probabil companiile nu-şi vor actualiza salariile până la începerea următorului an fiscal, care poate fi în octombrie, în ianuarie sau, în unele cazuri, în vara anului viitor", a spus Mihaela Damian, country manager al firmei de executive search SpenglerFox, parte a grupului irlandez Grafton.

Deşi în Codul muncii nu se precizează mo­neda în care trebuie plătite salariile anga­jaţilor, în con­tractele individuale de muncă specifică, la litera J, înscrierea "salariului de bază lunar brut în lei", iar în Revisal, softul electronic prin care inspectorii de muncă verifică înregistrările con­tractelor de muncă ale angajaţilor, prevede leul ca monedă de înscriere a rubricii de salarii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO