Finanţe personale

Finanţe personale. Plasamentele străinilor în titluri de stat s-au apropiat la finele lui 2019 de cele ale fondurilor de pensii private, depăşind 19%

Intrările de investiţii străine de portofoliu pe piaţa titlurilor de stat româneşti, denominate în lei şi euro, totalizau 35,6 mld. lei la sfârşitul anului 2019, ponderea deţinerilor nerezidenţilor în totalul portofoliului de datorie publică urcând în decembrie 2019 până la 19,3%, conform celor mai recente statistici ale Ministerului Finanţelor.

Cel mai ridicat nivel din 2019 al deţinerilor nerezidenţilor de titluri de stat, de 20%, a fost înregistrat în luna februarie, iar de atunci s-a profilat o tendinţă de scădere, care s-a inversat în iunie, când ponderea a urcat la 19,6%. Pe parcursul anului 2019, al treilea trimestru a venit cu ieşiri de capitaluri, ceea ce a adus o scădere a deţinerilor străinilor de titluri de stat. Însă, spre finalul anului 2019 au revenit banii de la străini pe piaţa locală, ponderea plasamentelor străinilor în titluri de stat fiind pe o tendinţă ascendentă, până la 19,3% în decembrie 2019.

Comparativ, în decembrie 2018, deţinerile străinilor de titluri de stat româneşti erau de circa 20,2%, respectiv 32,3 mld. lei.

În cazul fondurilor de pensii private, deţinerile de titluri de stat au ajuns la sfârşitul anului 2019 la 35,7 mld. lei, reprezentând o pondere de 19,4%, în scădere comparativ cu nivelul de 20,5%, din septembrie 2019.

Băncile au în continuare cea mai mare expunere pe titluri de stat emise pe piaţa locală, respectiv 45,7%.

Citește continuarea pe zfcorporate.ro

AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.