Femei în business

Proiect ZF/Vodafone. Femei în business. Georgeta Dendrino, director general, Interact: Tehnologia ne-a ajutat să eficientizăm felul în care facem lucrurile

27.10.2021, 00:05 Autor: Ramona Cornea

„Mai este loc de creştere, avem nişte proiecte ca să creştem în zona aceasta de tehnologie, dar şi faptul că putem să avem un interviu online, fiecare de la el de acasă, că putem să vorbim cu oameni din diverse ţări este mare lucru.“

Georgeta Dendrino, director general al firmei de training şi consultanţă Interact, afirmă că tehnologia i-a permis businessului său să eficientizeze modul de lucru.

„Tehnologia ne-a influenţat în bine şi aş zice că perioada aceasta a fost una bună pentru noi. A fost dificil anul trecut în primele două luni, însă am învăţat să folosim tehnologia şi cred că am eficientizat felul în care facem lucrurile. Mai este loc de creştere, avem nişte proiecte ca să creştem în zona aceasta de tehnologie, dar şi faptul că putem să avem un interviu online, fiecare de la el de acasă , că putem să vorbim cu oameni din diverse ţări este mare lucru şi apreciem asta. Pe noi ne-a influenţat în bine şi sperăm să continuăm în a folosi tehnologia şi după ce trecem de această pandemie un pic mai mult decât o facem“, a declarat Georgeta Dendrino în cadrul emisiunii Femei în business realizată de ZF în parteneriat cu Vodafone.

Cu o experienţă de mai bine de 20 de ani în training şi consultanţă, Georgeta Dendrino are un Executive Master în coaching şi consultanţă la INSEAD Business School (Franţa), este absolventă a programului de  EMBA al Asebuss, vice president of partnerships în cadrul Professional Women’s Network – cea mai mare reţea de business pentru femei, cu 28 de filiale în întreaga lume - şi membru în boardul Asociaţiei pentru Valori în Educaţie.

„ Implicarea mea în educaţie a venit ca o continuare firească a pasiunilor pe care le am, în special a preocupării mele pentru educaţie. Mi-am dorit mereu să fiu profesoară, am fost profesoară şi cred că perioada în care eu am lucrat cu tineri a fost una dintre cele mai frumoase din viaţa mea. AVE este Asociaţia pentru Valori în educaţie şi îmi face plăcere să lucrez cu directori de şcoli să ajutăm la transformarea educaţiei în România. La fel se întâmplă la Romania Gifted School, unde este vorba despre copii supradotaţi. Când vine vorba despre Professional Women's Network, aş zice că şi această implicare este tot în zona de a susţine dezvoltarea unor persoane că să descopere ce vor, să aibă mai multă încredere în ele şi să reuşească în ceea ce îşi propun“, spune Georgeta Dendrino despre activitatea sa.

Despre evoluţia pieţei de trainingul în ultimii 20 de ani, ea spune că piaţa este încă una foarte fragmentată, însă companiile din industrie s-au profesionalizat în această perioadă.

„Cred că s-au profesionalizat şi firmele de training, dar şi firmele care cer training. Nu mai poţi să mergi chiar aşa şi să înveţi odată cu clienţii. Cred că de anul trecut încoace oamenii nu mai pot să stea în faţa laptopului şi să audă teorii, vor să afle despre experienţa facilitatorului, despre cazuri reale, vor să empatizezi cu ei şi să vii cu lucruri noi şi să-i  suprinzi un pic. Este la modă acum să vorbim depre acest concept wellbeing, să mergem dincolo de a vorbi despre asta înspre a şi aplica.“

Vodafone România a lansat pachetul comercial „Special Edition, Vodafone – Ziarul Financiar“, ce oferă companiilor mici şi mijlocii o soluţie completă de servicii de conectivitate, acces nelimitat la platforma ZF Corporate şi suport printr-un consultant Vodafone dedicat.

 

Ce a mai spus Georgeta Dendrino, director general, Interact Business Communication în cadrul emisiunii Femei în Business:

Care ar fi prima decizie pe care ai lua-o dacă ai fi la conducerea guvernului?

„Ar fi trei lucruri pe care le-aş face: aş face un plan foate strict pentru a învinge pandemia, am văzut că Franţa, Portugalia, Italia sunt foarte aproape de a învinge pandemia şi cred că un plan foarte strict este important. În al doilea rand aş pune accent pe educaţie, noi suntem încă oarecum la coada clasamentului în Europa şi de asta m-am implicat în cauze care implică educaţia. Aş pune accent pe educaţie pe termen lung, este singura care poate să ne scoată dintr-o stare mai puţin plăcută. În al treilea rând, mi-aş lua un consilier care să nu fie dintr-un partid politic. „

În România, diferenţele de salarii dintre liderii de femei şi liderii de bărbaţi sunt mai mici decât la nivel global. Cum se explică acest decalaj mai redus?

„Există un decalaj mic, citeam că, în România, procentul de femei în poziţii de top management este destul de mare comparativ cu alte state din UE. Asta e un lucru bun, poate vine şi din faptul că femeile sunt destul de voluntare în România şi am fost crescute să ţinem în aer mai multe mingii în acelaşi timp: familie, prieteni, carieră, să ne ocupăm de toate şi să nu ne plângem. Cred că vine dintr-un tip de educaţie. Poate să se ducă şi femeia în burnout. Dacă comparăm ce se întâmplă în România şi felul în care femeile abordează jobul versus ce se intâmplă în unele state europene din Vest, aş spune că femeile sunt mai orientate către carieră. Poate că încrederea lor în celălalt este mai puţin dezvoltată, poate că ţine şi de asta.“

Care este cel mai bun sfat de lidership pe care l-aţi primit vreodată?

„Au fost câteva, aş zice că de la părinţi am învăţat, mi-au spus să am încredere în mine, că eu ştiu cel mai bine ce este bun pentru mine şi apoi un sfat pe care l-am primit mai târziu de la o prietena a fost să las întotdeauna loc de bună ziua în toate situaţiile.“

 

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea Vodafone