Facem România bine

Cum poţi afla dacă ai anticorpi împotriva COVID-19? Răspunsul medicilor

20.04.2021, 14:59
Cum poţi afla dacă ai anticorpi împotriva COVID-19? Răspunsul medicilor

Fie că ştii sau nu că ai trecut prin infecţie cu SARS-CoV-2, fie că te-ai vaccinat, poţi afla dacă ai anticorpi specifici împotriva COVID-19 prin efectuarea testelor de tip antigen-anticorpi. Conform teoriilor ştiinţifice disponibile, existenţa anticorpilor oferă protecţie organismului în faţa virusului pentru o perioadă de timp. Aşadar, un test care confirmă prezenţa anticorpilor ar putea fi de ajutor pentru a te integra mai uşor în comunitate, dacă vrei să te întorci la birou în siguranţă sau să călătoreşti în interes de serviciu.

Ţine cont, însă, că testele pentru anticorpi nu se folosesc în scop diagnostic, în timpul infecţiei acute, respectiv atunci când ai simptome specifice de boală. În cazul în care suspectezi că ai intrat în contact cu virusul, testul RT-PCR îţi confirmă sau infirmă prezenţa infecţiei în organism.

Ce test de anticorpi să faci dacă nu ştii să fi trecut prin boală?

În cazul în care nu ştii să fi avut infecţie COVID-19, dar te gândeşti că este posibil să fi intrat în contact cu virusul şi să fi fost asimptomatic sau în cazul în care ai avut simptome pe care le-ai asociat cu alte tipuri de infecţii respiratorii, este recomandat să faci un test calitativ IgG anti-N (nucleocapsida), al cărui rezultat confirmă sau infirmă prezenţa anticorpilor, fără să precizeze concentraţia acestora. Proteina N este considerat cel mai abundent, imunogen şi bine conservat component viral, anticorpii îndreptaţi împotriva ei fiind un martor serologic important în evidenţierea răspunsului imun antiviral.

Cum afli dacă ai anticorpi după ce te-ai vindecat de COVID-19?

Dacă ai trecut anterior prin infecţie cu SARS-CoV-2, indiferent că ai avut o formă uşoară, medie sau severă şi vrei să afli dacă organismul tău a produs anticorpi, pe lângă testul calitativ pentru detectarea anticorpilor IgG anti-nucleocapsida, este recomandat şi testul pentru anticorpi anti-Spike, care măsoară cantitativ concentraţia de anticorpi IgG.

IMPORTANT: Specialiştii avertizează că absenţa anticorpilor nu elimină cu certitudine o posibilă infecţie anterioară cu SARS-CoV-2, aşa cum un test pozitiv de anticorpi nu conferă garanţia imunităţii la reinfectare sau la propagarea COVID-19. De aceea, măsurile de protecţie la locul de muncă rămân în continuare esenţiale, chiar dacă angajaţii au dovada că au dezvoltat anticorpi împotriva virusului.

Ce test de anticorpi îţi poţi face după ce te-ai vaccinat?

Pe măsură ce numărul angajaţilor vaccinaţi creşte, apar tot mai multe întrebări legate de răspunsul imun în urma administrării dozelor de vaccin. Pentru a afla dacă ai dezvoltat anticorpi post-vaccinare poţi efectua testul IgG anti-Spike. Actualele vaccinuri disponibile în România sensibilizează celulele imune şi induc producţia de anticorpi anti-S, care împidedică pătrunderea şi multiplicarea virusului în organism. Totuşi, trebuie să iei în calcul că, dacă nu ai intrat în contact cu virusul anterior vaccinării, este posibil ca titrul de anticorpi să devină semnificativ abia după administrarea celei de-a doua doze de vaccin.

Este de aşteptat ca după prima doză de vaccin, răspunsul imun să nu fie foarte intens în cazul persoanelor care nu au mai fost în contact cu virusul SARS-CoV-2. Însă, rapelul vine să întărească memoria celulelor producătoare de anticorpi, astfel încât răspunsul imun să fie de durată şi suficient de puternic pentru a neutraliza o viitoare infecţie virală”, explică Dr. Daniela Stratomir, medic primar medicină de laborator în cadrul MedLife.

Cum funcţionează testele pentru anticorpi?

Toate kiturile comerciale disponibile în lume sunt îndreptate spre detectarea în sângele uman a anticorpilor anti-proteină N (nucleocapsida) şi S (Spike), despre care se ştie că determină o producţie importantă de anticorpi. Conform cercetărilor actuale, anticorpii anti-N pot fi detectaţi mai devreme şi persistă mai puţin, în timp ce anticorpii anti-S suscită foarte mare interes întrucât din rândul acestora se recrutează cei mai mulţi anticorpi cu rol de neutralizare virală, având astfel statut de anticorpi de protecţie.

Testele de neutralizare pun în evidenţă capacitatea funcţională a anticorpilor de a neutraliza virusul in vitro, presupunând că acelaşi efect se produce şi in vivo. Aceste teste presupun incubarea serului de cercetat (în care au fost puşi în evidenţă anticorpi prin teste “de legare”, dar pentru care se studiază dacă au şi capacitate neutralizantă) cu produse patologice ce conţin fie virusul viu, fie culturi virale ale virusului de cercetat sau cu virusuri recombinante ce conţin structuri antigenice cheie din virusul de interes. După o perioadă de incubare în care anticorpii din serul uman interacţionează cu antigenul/antigenele virale, se urmăreşte gradul de inactivare a virusului, ceea ce echivalează cu neutralizarea activităţii virale”, a adăugat medicul de laborator Daniela Stratomir.

În laboratoarele MedLife se pot efectua atât teste pentru detecţia anticorpilor IgG anti-S şi anti-N, cât şi pentru anticorpii de tip IgM. Tesează-te în cel mai apropiat centru MedLife şi află dacă organismul tău a produs anticorpi anti-SARS-CoV-2.

---

Articolul face parte din campania MedLife Facem România bine.

De 26 de ani suntem alături de tine şi nu ne oprim. Pentru că azi, mai mult decât oricând medicina înseamnă să te lupţi prin ştiinţă şi cunoaştere.

Pentru a veni în întâmpinarea pacienţilor noştri cu o gamă extinsă de servicii şi analize adaptate nevoilor actuale, ne-am aliniat standardelor internaţionale şi am deschis laboratoare proprii Real Time PCR pentru depistarea virusului SARS-CoV-2. Am investit în infrastructura necesară pentru a evalua dacă pacientul a trecut prin boală şi pentru a testa răspunsul imun post-infecţie sau post-vaccinare.

Ne adaptăm continuu la prezent şi ne pregătim pentru viitor. Facem România bine.

 

 

 
O campanie Facem România bine

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.