Eveniment

Ziua şi problemele pentru platforma de vaccinare. În prima zi de vaccinare a persoanelor din categoria a doua, platforma de programare nu a funcţionat mai multe ore, iar medicii au trecut datele pe hârtie

În primele trei zile de funcţionare a platformei de vaccinare pentru etapa a doua, din 15 ianuarie până în 18 ianuarie, peste 300.000 de persoane au fost programate la nivel naţional.

În primele trei zile de funcţionare a platformei de vaccinare pentru etapa a doua, din 15 ianuarie până în 18 ianuarie, peste 300.000 de persoane au fost programate la nivel naţional.

Autor: Georgiana Mihalache

19.01.2021, 00:05 1257

♦ Luni 18 ianuarie a fost prima zi în care persoanele din etapa a doua de vaccinare împotriva COVID-19 au primit prima doză de imunizare ♦ Platforma de programare a fost însă indisponibilă mai multe ore din cauza lipsei de sincronizare a datelor.

Problemele tehnice ale platformei de vaccinare îngreunează procesul de imunizare, iar persoanele eligibile care vor să se înscrie pe listă, dar şi medicii se plâng de modul în care platforma preia datele.

Luni, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS), care se ocupă de gestionarea platformei de vaccinare, a anunţat că programarea pentru vaccinarea împotriva COVID-19 nu este posibilă, menţionând probleme tehnice.

STS anunţa ieri că aplicaţia Registrul Electronic Naţional pentru Vaccinări furnizează date cu întrerupere către aplicaţia de programare la vaccinare. „În acest moment este în desfăşurare un proces de resincronizare a datelor regăsite în Registrul Electronic Naţional pentru Vaccinări. Odată realizat, datele actualizate se vor regăsi în platforma informatică“, au transmis reprezentanţii STS.

Problemele platformei de programare, dar şi lipsa de organizare au dus la cozi în centrele de vaccinare, mai ales în contextul în care nu s-au deschis toate spaţiile în care să se realizeze procesul de imunizare. Din cele mai recente date ale autorităţilor, mai puţin de jumătate dintre cele 750 de centre de vaccinare sunt deschise. Vineri, în prima zi de programare erau active doar 309 astfel de centre, organizate de Ministerul Apărării Naţionale (MApN) şi Ministerul Afacerilor Interne (MAI). Dintre acestea, 100 de centre sunt doar în spitale, care au fost deschise pentru prima fază a vaccinării, în care s-au încadrat angajaţii din sănătate.

Reprezentanţii comitetului pentru vaccinare nu au putut fi contactaţi pentru a oferi date cu privire la numărul actualizat al centrelor de vaccinare sau motivele pentru care încă nu există centrele stabilite la începutul campaniei de imunizare.

Iar în spitale, în perioada în care platforma nu a funcţionat, medicii au fost nevoiţi să adune datele de la persoanele vaccinate pe hârtie, pentru a le trece ulterior în sistem, cum s-a întâmplat în cazul Spitalului Marius Nasta din Bucureşti.

 

Interes crescut pentru vaccinare

În primele trei zile de funcţionare a platformei de vaccinare pentru etapa a doua, din 15 ianuarie până în 18 ianuarie, peste 300.000 de persoane au fost programate la nivel naţional, potrivit datelor oferite de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale.

Mai bine de jumătate dintre aceste persoane, aproape 160.000 de oameni, sunt adulţi de peste 65 de ani, 68.000 sunt persoane cu afecţiuni cronice, iar 72.000 sunt angajaţi din domenii esenţiale. Cele mai multe persoane s-au programat individual.

În etapa a doua intră persoanele de peste 65 de ani, cele cu boli cronice, persoane din industrii cheie, de la industria alimentară, învăţământ, la administraţia centrală, producţie.

Sunt şi oraşe în care nu mai există locuri pentru programare, în contextul în care vaccinarea depinde de dozele disponibile în ţară de la producătorii Pfizer şi Moderna. Astăzi este programată să ajungă în România a cincea tranşă de vaccinuri Pfizer, peste 87.700 de doze. Săptămânal ajung în România noi tranşe de vaccin pe baza calendarului de livrare, iar autorităţile le distribuie către marile centre de vaccinare. Pfizer a anunţat că va creşte livrările începând cu a doua jumătate a lunii februarie, pe fondul unei cereri crescute la nivel internaţional.

 

Ritmul de vaccinare a fost accelerat

Ieri, comitetul care gestionează vacci¬narea a anunţat că au fost vaccinate 30.237 de persoane în decurs de o zi, dublu faţă de zilele de început ale campaniei de vaccinare. Dintre acestea, 1.075 de persoane au primit a doua doză de vaccin. În cazul vaccinului Pfizer, rapelul este la 21 de zile, în timp ce pentru vaccinul de la Moderna a doua doză va fi administrată la 28 de zile. În total, din 27 decembrie, au fost vaccinate 235.000 de persoane din categoria întâi şi a doua.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO