Eveniment

Zi neagră pentru ziarele din România!

Zi neagră pentru ziarele din România!
25.09.2017, 00:04 620

Primarul sectorului 4 din Bucureşti, Daniel Băluţă, a refuzat să înnoiască avizele de funcţionare a chioşcurilor de ziare de pe domeniul public. Vom fi singura capitală din Europa unde nu se va mai face difuzarea presei? 

Primăria Sectorului 4, condusă de Daniel Băluţă, a ridicat în ultimele luni peste 50 de chioşcuri de ziare de pe domeniul public, unele dintre ele cu tot cu marfă. Deşi 90% dintre difuzorii de presă şi-au dat angajamentul în scris că vor înlocui toate chioşcurile vechi, Primăria Sectorului 4 a refuzat în mod sistematic să acorde autorizaţie de funcţionare. 

Desfiinţarea chioşcurilor de presă înseamnă 1.500 de oameni lăsaţi fără locuri de muncă şi bucureştenii privaţi de un drept prevăzut în Constituţiei: DREPTUL LA INFORMAŢIE. Cel mai dramatic episod a avut loc săptămâna trecută, în noaptea de 19 spre 20 septembrie. Potrivit reprezentanţilor Asociaţei Patronale a Difuzorilor de Presă din Bucureşti, 5 chioşcuri de ziare au fost ridicate de pe raza sectorului 4. 

Primăria Sectorului 4 a explicat că măsura a fost luată ca urmare a planului de reabilitare a bulevardelor unde se află acele chioşcuri. În timp ce chioşcurile erau ridicate, câţiva membri ai Asociaţei Patronale a Difuzorilor de Presă din Bucureşti, printre care şi preşedintele acesteia, Ionuţ Nejloveanu, şi soţia acestuia au protestat pentru ca acestea să nu fie luate.

În urma încercării lor de a opune rezistenţă, cei doi au fost ridicaţi de Poliţie, iar în dimineaţa zilei de 20 septembrie au fost duşi la Parchet. Contactaţi de ziarişti, doi dintre difuzorii de presă din Sectorul 4 au declarat că se confruntă cu „o serie de abuzuri fără precedent“ şi că în această situaţie nu se găsesc doar difuzorii de presă din Sectorul 4, ci în toată Capitala. 

Deşi Primarul General al Capitalei, Gabriela Firea, a trimis în luna aprilie o adresă către toate primăriile de sector în care solicită luarea unor măsuri pentru deblocarea situaţiei, Primăria Sectorului 4 a continuat să ridice chioşcurile. Editorii ziarelor condamnă măsurile luate de primarul PSD Daniel Băluţă, urmaşul lui Piedone, şi-i cere primarului Gabriela Firea şi Guvernului condus de Mihai Tudose să ia de urgenţă măsuri pentru a rezolva această situaţie fără precedent. Ne cerem iertare cititorilor care nu vor putea să-şi cumpere ziarele preferate!

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO