Eveniment

Zi decisivă: Guvernul vrea să adopte astăzi ordonanţa cu măsuri şoc pentru economie

Galerie foto

Galerie foto

21.12.2018, 00:07 3709

Proiectul de ordonanţă prin care se introduc noi taxe pentru sectoarele bancar, de telecomunicaţii şi al energiei ar urma să fie adoptat astăzi, potrivit unui anunţ făcut ieri de liderul PSD Liviu Dragnea, citat de Mediafax. Mediul de afaceri a continuat ieri să se revolte vizavi de propunerile guvernului, solicitând acestuia să retragă proiectul. O serie de modificări au fost aduse ieri ordonanţei pe zona de telecomunicaţii, în legătură cu licitaţiile privind tehnologia 5G.

 

Iancu Guda, Asociaţia Analiştilor Financiar-Bancari din România:

În loc să vină cu astfel de propuneri care să submineze economia, mai bine guvernul ar fi redus din cheltuielile cu salariile bugetarilor. Acum avem un deficit de 2 miliarde de euro şi avem soluţii mult mai constructive, care pot chiar ajuta mediul de afaceri, nu să pună povară suplimentară.

Dragoş Dragoteanu, Euroest:

2 miliarde de euro reprezintă 1% din PIB-ul României pe acest an. Este o glumă. Banii ăia pot fi împrumutaţi. România este una dintre cele mai puţin îndatorate ţări din Europa, faţă de PIB. Şi putem creşte datoria fără să fim în haos.

 

Dragoş Neacşu, Erste Asset Management:

Pilonul II, practic, dacă va fi formalizat acest proiect de ordonanţă, se va distruge în câteva trimestre. În 2019 nu vom mai putea vorbi despre Pilonul II de pensii, care a produs efecte pozitive pentru 7 milioane de români în ultimii 11 ani.

 

Black Sea Oil & Gas:

Toate aceste acţiuni (...) care se aplică numai producătorilor locali din România şi nu importatorilor de gaze reprezintă discriminare chiar faţă de firmele care încearcă să investească în România.

CHRISTINE VERCHERE, CEO OMV Petrom

OMV Petrom:

Suntem profund în­gri­joraţi cu privire la mă­surile care sunt impuse fără stu­dii de impact şi fără nicio con­sultare prealabilă. Astfel de mă­suri au efect ne­gativ asu­pra atracti­vităţii Ro­mâniei pentru in­ves­titori, descurajează pro­iectele de investiţii şi afec­tează în mod negativ economia şi forţa de muncă.

 

Consiliul Investitorilor Străini:

Suntem dezamăgiţi de acest discurs care încearcă să sugereze că „străinii“ doresc să facă rău României şi care antagonizează com­paniile mari cu cele mici, cele româneşti cu cele străine sau mediul privat cu cel public. O ţară cu o societate dezbinată nu este o ţară mai uşor de condus, ci pur şi simplu este o ţară mai săracă.

PwC România:

Nivelul la care a fost stabilită această taxă pe lăcomie este cel mai ridicat din Uniunea Europeană (în condiţiile actuale ale dobânzilor interbancare), în celelalte state membre în care se aplică o astfel de taxă (Ungaria, Polonia, Austria, Marea Britanie), nivelul este semnificativ mai scăzut şi taxa nu este gândită în sistem progresiv.

 

Bursa de Valori Bucureşti:

Indicele principal BET, al celor mai tranzacţionate acţiuni de la bursa românească, a ajuns la minimul ultimilor doi ani în condiţiile în care în miercurea neagră din 19 decembrie s-a prăbuşit cu aproape 12%, iar joi a închis în scădere cu 1,9%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO