Eveniment

Zi de coşmar pentru bursa de la Bucureşti: acţiunile au marcat cel mai mare declin zilnic din 2008

Zi de coşmar pentru bursa de la Bucureşti: acţiunile...

Autor: Roxana Pricop

25.08.2015, 00:06 2030
Corecţiile puternice de ieri au şters avansul fra­gil câştigat de bursă în lu­na iulie, aducând-o în te­ritoriu negativ cu un minus de circa 3%. Potrivit infor­ma­ţiilor disponibile ieri la ora 16.30, cele mai tranzacţionate acţiuni în şedinţa de ieri au fost titlurile Romgaz, care au pierdut 7,3% din valoare până la 30,3 lei/titlu, aproape de preţul din oferta publică din 2013. Acţiunile Fondului Proprietatea s-au corectat cu 7,14% până la o cotaţie de 0,72 lei. Titlurile BRD SocGen au scăzut cu 5,3% până la 10,2 lei, iar acţiunile Banca Transil­va­nia s-a depreciat cu 8,3%. Cele două bănci au rămas însă cu un avans sem­nificativ faţă de începutul anului, de peste 20%.

Din rândul SIF-urilor, printre cele mai mari scăderi erau raportate de ti­tlu­rile SIF Moldova, cu un minus de pes­te 10%, potrivit informaţiilor dis­po­nbile pe website-ul bursei la ora 16.30.

„Scăderile generalizate de pe burse vin ca urmare a mai multor factori: avem pe de-o parte corecţii fireşti în urma unor tedinţe robuste de creştere din anii anteriori pe majo­rita­tea burselor; apoi, pe de alta, iminenţa debutului unui ciclu de creştere a dobânzilor în Statele Unite ale Ame­ricii, încetinirea eco­nomiei chineze pe fondul con­tracţiei expor­turilor şi a sectorului imobiliar şi, în plus măsura de depreciere a yuanului, care a generat noi temeri privind un posibil război valutar“, a spus Dan Rusu, analist financiar la firma de brokeraj BT Securities.

Mihai Nichişoiu, specialist pieţe de capital la firma de brokeraj Tradeville, spune că „efectele scăderii bursiere asupra economiei reale a României nu ar trebui să fie semnificative. Există posibilitatea - deloc neglijabilă - ca, cel puţin pe termen scurt, vânzările pe bursele europene şi pe cele din SUA şi, indirect, şi pe cea românească să continue.“

Despre impactul scăderilor de pe bursă asupra economiei vorbeşte şi Horia Braun, director general la societatea de administrare NN Investment Partner şi managerul celui mai mare fond de acţiuni cu expunere pe bursa de la Bucureşti:

„O eventuală te­mere funda­men­ta­­lă ar fi ca înce­ti­nirea creşterii eco­nomice din ţă­rile emergente să afec­teze şi eco­no­miile ţărilor dez­voltate. Pentru noi, riscul ar fi un nou «re­lache» în creşterea economică a Uniu­nii Europene, însă eu unul nu sunt foarte convins de un astfel de scenariu.“

Managerul a adăugat că „în fondu­rile noastre regionale ne men­ţinem un view pozitiv pe Româ­nia, datorită bunelor perspective de creştere eco­nomică, iar sectorial sun­tem po­zitivi pe domeniile ancorate la această creştere, cum ar fi sectorul financiar, şi negativi în domeniul energetic, afectat de scăderea preţului petrolului.“

Mihai Nichişoiu de la Tradeville este de părere că o calmare a pieţelor ar putea avea loc dacă autorităţile de la Beijing promit că vor face tot posibilul pentru a „întrerupe alu­necarea bursei locale şi a economiei - ceva ce am văzut, de pildă, în cazul Băncii Centrale Europene în vara 2012. Dar, deo­camdată, motivaţia investitorilor de a reduce expunerile din portofolii este pur şi simplu prea mare.“

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO