Eveniment

ZF Regional Health Summit: Medicina publică de vârf e supraîncărcată, iar în spitalele private nu sunt suficienţi specialişti

Sistemul medical pri­­vat, spre care ar putea fi trimişi pacienţi, dispune de echi­­pamente dar nu şi de suficienţi specialişti, sunt de pă­rere participanţii la ZF Regional Health Summit

Sistemul medical pri­­vat, spre care ar putea fi trimişi pacienţi, dispune de echi­­pamente dar nu şi de suficienţi specialişti, sunt de pă­rere participanţii la ZF Regional Health Summit

Autor: Andrei Cîrchelan

08.05.2014, 00:04 122
Spitalele din sistemul medical public se confruntă cu deficit puternic de personal, în timp ce sistemul medical pri­­vat, spre care ar putea fi trimişi pacienţi, dispune de echi­­pamente dar nu şi de suficienţi specialişti, sunt de pă­rere specialiştii care au participat la ZF Regional Health Summit.

„Deficitul de personal e mare la Fundeni, dar de fie­care dată ministerul a găsit soluţii pentru a efectua memo­randumuri, la fiecare memorandum am primit personal, dar niciodată suficient. Acum suntem cu un deficit de 40 de cadre medicale“, a spus Carmen Orban, manager al Institutului Clinic Fundeni, spitalul care efectuează cele mai dificile operaţii medicale din România.

Declaraţiile au fost făcute în cadrul unui eveniment orga­nizat marţi de ZF în parteneriat cu Vipmed Inter­naţional şi Florence Nightingale Hospital Turcia, Me­tropolitan Hospital Grecia, Medlife, Neolife şi UTI.

Potrivit lui Orban, mulţi dintre pacienţii de la Fundeni vin din provincie în stare gravă, „ceea ce înseamnă că serviciile medicale iniţiale nu au fost corespunzătoare“.

 

Echipamente fără specialişti

„Chirurgie robotică, foarte bine că există, dar ca să o faci trebuie să ai chirurgi performanţi. Pentru transplant medular îţi trebuie imunologie. Ne îndreptăm spre un lucru foarte periculos. E dreptul asiguratului să bene­ficieze de tot ceea ce înseamnă servicii medicale, dar dacă fa­cem toate spitalele să aibă PET-CT şi RMN, de exemplu, vom duce totul în derizoriu, pentru că nu vor fi specialişti“, a declarat Cătălin Cîrstoiu, manager al Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti.

În ultimii şapte ani, din România au plecat aproxi­mativ 15.000 de doctori. În 2012, numărul de doctori a scăzut la sub 1,9 la mia de cetăţeni, potrivit lui Dorel Săndesc, secretar de stat în cadrul Ministerului Sănătăţii.

O parte din doctorii cu înaltă pregătire profesională, însă, migrează spre mediul privat, unde salariile sunt mai mari şi au acces la echipament. „Referitor la medicii care pleacă, aceştia sunt tineri care au terminat facultatea sau medici care nu au reuşit foarte mult la noi în ţară. Nu vreau să generalizez, dar tendinţa e frumoasă pentru noi, privaţii, pentru că vin mulţi medici înapoi din străinătate, care încearcă întâi să lucreze la stat dar se confruntă cu pro­bleme birocratice“, a declarat Wargha Enayati, fondator al reţelei private de sănătate Regina Maria. Acesta a adăugat că „şi pentru medici de vârf devine din ce în ce mai comod să lucreze la privat“, în condiţiile în care sectorul privat, cu 1.000 de paturi în Bucureşti dintr-un total de 5.000, „are un potenţial foarte mare“.

 

Concurenţa între privat şi public

În ceea ce priveşte concurenţa în sistemul medical, aceasta se desfăşoară pe două paliere: între mediul privat şi cel public, şi între sistemul local şi străinătate. Sistemul medical public din România este ultima opţiune pentru doctori. Cei care revin din străinătate aleg, în cele mai multe cazuri, mediul privat.

„Revenind din Franţa mi-am dat seama că nu mă pot angaja în sistemul de stat şi am găsit deschidere în mediul privat. Faptul că încerc acum să reanimez aceste proceduri în sistemul de stat înseamnă o provocare pentru mine şi sper să iasă într-un final”, a declarat Ştefăniţă Dima, preşedinte al Interventional Neurology Commission.

La rândul său, Călin Popa, şeful secţiei de chirurgie vasculară din Spitalul Monza, a declarat: „Odată ce am avut ocazia să trec la privat am mers cu toată deschiderea, fără să las nimic în urmă“. Concurenţa între public şi privat nu se manifestă neapărat la nivel de număr de pacienţi cât la nivel de orgolii profesionale. În cele din urmă, însă, decizia aparţine pacientului. „Când pacientul află că poate face acelaşi lucru în ţară, optează pentru ţară. Trebuie să ştii cum să ajungi la persoana potrivită“, a mai spus Enayati, adăugând că în curând va fi, probabil, în postura de pacient pentru o procedură chirurgicală complexă şi se va opera „probabil aici în România, cu toată încrederea“.

O altă tendinţă în sectorul medical este activitatea doctorilor care lucrează şi în mediul privat, şi cel de la stat. În această zonă, unii dintre medici „nu fac mai nimic într-un spital public dar muncesc pe brânci în partea privată“ şi îşi „rotunjesc substanţial veniturile“ în mediul privat, folosind afilierea la un spital public de renume.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO