Eveniment

ZF Pharma 2018. Accesul pacienţilor la tratament poate fi îmbunătăţit printr-o redistribuire a banilor în sistem

Prima zi a evenimentului ZF Pharma 2018 a reunit peste 150 de participanţi, reprezentanţi ai autorităţilor şi companiilor farma, consultanţi, avocaţi.

Prima zi a evenimentului ZF Pharma 2018 a reunit peste 150 de participanţi, reprezentanţi ai autorităţilor şi companiilor farma, consultanţi, avocaţi.

Accesul pacienţilor la trata­men­te poate fi îmbunătăţit printr-o redistribuire a banilor în sistem în funcţie de nevoile reale, dar trebuie să găsim soluţii pentru eficientizarea modului în care se fac alocările, au susţinut speakerii prezenţi ieri în prima zi a evenimentului ZF Pharma 2018, care a reunit reprezentanţi ai autorităţilor, companii farma, producători şi consultanţi. Banii trebuie să urmeze pacienţii, tratamentele să fie recomandate ţintit pe pacient în funcţie de studii, iar efectul lor să fie evaluat.

Evenimentul ZF Pharma Summit 2018 a fost organizat în parteneriat cu Janssen, com­pa­nie farmaceutică a Johnson&Johnson, cu fir­ma de avocatură NNDKP, şi cu ADEM, Affi­dea, Bondoc&Asociaţii, PWC, Pharma Pharm, IQVIA, Farmacia Richter, Roche, Respiro, ADRFR, APMGR, Dent Estet, Medicover, MSL Logistic, RASCI, Setrio, Terapia.

„Cea mai mare preocupare acum ţine de cos­tul medicamentelor. Nu vorbim de pre­ven­ţie, vorbim doar despre costul pentru îngrijiri, dar nu evaluăm impactul şi eficienţa me­di­camentelor. Este nevoie de predicta­bili­tate ca firmele să continue să investească, tre­buie să ne asigurăm că medicamentele ajung la pa­cient“, a spus Christian Rodseth, managing di­rector al Janssen, o companie a Johnson&Johnson.

O altă soluţie propusă este eliminarea com­pensării la medicamentele ieftine şi o re­distribuire a compensării către medicamen­tele mai scumpe, potrivit lui Robert Popescu, pre­şedinte al Asociaţiei Distribuitorilor şi Retaile­rilor Farmaceutici din România (ADRFR).

„Trebuie să găsim un mod de redistribuire al ba­nilor şi să oferim un acces mai larg al pa­cien­ţilor la medicamente“, a spus Robert Popescu.

În acelaşi timp, Ministerul Sănătăţii promite că anul viitor va realiza o platformă unică în care să fie organizate toate registrele de boală.

„Astfel vom şti câţi pacienţi au nevoie de investigaţii şi ce furnizori pot să le furnizeze, ce capacităţi au şi cum se poate rezolva problema. Ministerul Sănătăţii încearcă să adune exper­tiz­a existentă în acest moment pentru a crea o in­stituţie care să se ocupe de informatizarea sănă­tăţii românilor pentru că acesta este viitorul. Avem o listă cu peste 100 de registre de boală pe care ne pregătim să le imple­men­tăm şi să le introducem în această platformă infor­matică“, a spus Cristian Grasu, secretar de stat în cadrul Ministerului Sănătăţii.

El a mai spus în prezent piramida serviciilor se bazează pe spitalizare, şi nu pe zona de am­bulatoriu şi că ministerul are în plan să in­ver­seze această piramidă. În momentul în care tarifele pen­tru servicii oferite în spitalizare de zi se apro­pie de tarifele cu care se plăteşte cazul spitalizat, aşteptăm ca deciziile manageriale să fie logice şi să ducă la o deplasare a numărului de servicii din­spre spital spre ambulator, a mai subliniat el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO