Eveniment

ZF Live. Victor Iancu, KPMG: „Sistemul achiziţiilor publice este prin excelenţă supus corupţiei. Noua legislaţie aduce centralizarea achiziţiilor la ministere sau autorităţi regionale“

Victor Iancu, manager coordinator al centrului de excelenţă în achiziţii publice din cadrul KPMG: „Acum se pune accent pe raportul dintre cost şi calitate“

Victor Iancu, manager coordinator al centrului de excelenţă în achiziţii publice din cadrul KPMG: „Acum se pune accent pe raportul dintre cost şi calitate“

Autor: Alexandra Marcu

27.05.2016, 00:00 374

Pachetul de legi privind achiziţiile publice a fost promulgat săptămâna trecută după luni de amânări, iar printre modificările aprobate se află şi cea privind renunţarea la preţul cel mai scăzut ca principal criteriu în atribuirea de lucrări. 

Din pachetul legislativ adop­tat fac parte legea achi­ziţiilor publice, legea achiziţiilor secto­riale, legea care regle­mentează căile de atac în materie de atribuire a contractelor de achiziţie publică, legea de organizare şi funcţio­nare a Consiliului Naţional de Solu­ţio­nare a Contestaţiilor (CNSC) şi legea privind concesiunile de lucrări şi de servicii. 

„Acum se pune accent pe raportul dintre cost şi calitate. În ceea ce priveşte asistenţa tehnică, proiectarea de autostrăzi sau alte aspecte complexe este necesară introducerea de compo­nente calitative“, a spus Victor Iancu, manager coordinator al centrului de excelenţă în achiziţii publice din cadrul KPMG în cadrul emisiunii de business ZF Live. „Sistemul achiziţiilor publice este prin excelenţă supus corupţiei.“

În momentul de faţă, cei care vor să participe la licitaţii nu mai trebuie să se înscrie cu toate documentele constatatoare, ci cu un singur formular european în format electronic, şi doar cel care câştigă licitaţia va aduce şi celelalte documente.

Pragul pentru lucrări este echivalent cu 5 milioane de euro, iar pentru servicii şi produse, echivalentul a 130.000 de euro. „Dincolo de 5 milioane de euro în cazul unor lucrări se aplică licitaţia, iar sub acest prag se poate aplica procedura simplificată“, a completat Iancu. Pragul de atribuire directă este în jur de 30.000 de euro. În contextul unei licitaţii se vor aplica noile reglementări.

 

Ce a mai spus Victor Iancu:

Firmele care participă la licitaţii nu trebuie să fie în insolvenţă

Termenele sunt mai limitate, iar procedura în sine este mai competitivă

Piaţa achiziţiilor publice reprezintă 13%-15% din PIB

În anul 2011, România era pe locul 2 în UE în ceea ce priveşte achiziţiile publice

În perioada de criză, statul a fost un motor de creştere foarte important

90% din corecţiile financiare se dau pe criterii de nerespectare a achiziţiilor publice

Avem de-a face cu o mare masă de IMM-uri şi întreprinderi mari care vor să investească

Beneficiarii ar trebui să înveţe foarte bine ce s-a schimbat, e uşor să citeşti o lege şi să faci comparaţie cu ce a existat înainte, însă educaţia în zona de achiziţii publice este foarte importantă pentru că majoritatea specialiştilor în achiziţiile publice sunt simpli cititori în lege

Achiziţiile publice sunt un domeniu interdisciplinar. 

Un specialist trebuie să ştie cum funcţionează un proces din punct de vedere operaţional şi economic

Avem cele patru legi aprobate, urmează să fie aprobate şi normele

Cred că sistemul nu va deveni operaţional, articulat şi cu toate procesele articulate mai devreme de doi ani

Pentru o anumită zonă toate achiziţiile vor fi făcute de o componentă care se va ocupa exclusiv de un sector

Există o lipsă de personal calificat, nu poţi să ai aşteptări rezonabile de la un om care nu este motivat şi să îi pui în spate responsabilitatea unor achiziţii de jumătate de milion

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO