Eveniment

ZF Live. Stan Tîrnoveanu, prim-vicepreşedinte UNPIR: Faza de insolvenţă poate fi identificată la timp, însă proprietarii şi creditorii nu acceptă realitatea. Ce propuneri de modificare a legislaţiei au cei care administrează insolvenţele?

Autor: Laura Pîrvu, Răzvan Botea

28.08.2018, 20:05 347

Creditorii au recuperat pentru zona Europei Centrale şi de Est sub 25% din creanţe în cadrul procedurii de insolvenţă.

Faza de insolvenţă poate fi prevă­zută cu mai bine de un an ca aceasta să intervină, însă nici proprietarii firmelor şi nici creditorii nu vor să accepte această realitate. În România se deschid procedurile de insolvenţă când deja este foarte târziu şi aproape că nu se mai poate face nimic, a spus Stan Tîrnoveanu, prim-vicepreşedinte UNPIR (Uniunea Naţională a Practicienilor în Insolvenţă), în cadrul emisiunii de business ZF Live.

„Diferenţa dintre noi şi ţările nordice, de exemplu, se datorează culturii, dar în principal factorul este deschiderea procedurii insolvenţei în faza de insolvenţă iminentă. Adică s-au făcut nişte analize (în ţările nordice – n.red.) şi s-a văzut că insolvenţa va interveni peste un an de zile. La noi, în România se deschid procedurile insolvenţei atunci când deja nu se mai poate face nimic, de aceea avem acest procent nerezonabil cu privire la reorganizări de succes. Este impor­tantă acceptarea insolvenţei de către proprietarul companiei, acceptarea realităţii, dar şi cultura creditorilor de a accepta realitatea. Ipoteza insolvenţei este de neacceptat: pentru creditor că va pierde, pentru investitori la fel.”

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO