Eveniment

ZF Live. Lucian Pavel, specialist internaţional în proiectarea sistemelor de management al deşeurilor: Avem şansa ca în următorii 3 ani să creştem cu cel puţin 15-20% procentul de reciclare prin legislaţia existentă

Lupta pentru mediu

♦ Planurile naţionale şi judeţene de gestionare a deşeurilor sunt foarte stufoase şi totuşi nu reuşesc să transmită o imagine clară, iar din componenţa lor lipseşte instrumentul de luare a deciziilor rapide ♦ Managementul deşeurilor nu este aplicabil în mod uniform la nivelul unui sector, deoarece în acel sector sunt zone mai vechi, mai noi, cu case sau blocuri sau zone de business, astfel că acesta trebuie diferenţiat pe fiecare zonă urbană. Lucian Pavel, specialist inter­naţional în proiectarea siste­melor de management al deşeurilor pentru ţările cu venituri mici şi mijlocii, susţine că cel mai important factor care contribuie la atingerea cotelor de reciclare şi deviere de la depo­zitare a deşeurilor este dis­po­ni­bi­litatea infrastructurii şi că sunt multe principii cunoscute la nivelul managementului deşeurilor performant din Europa care trebuie să se aplice şi în România. Totodată, el crede că în urmă­torii trei ani, prin legislaţia existentă, sunt şanse de a creşte cu cel puţin 15-20% procentul de reciclare la nivel naţional. „Cel mai important factor spre atingerea cotelor de reciclare şi deviere de la depozitare este dispo­nibilitatea infrastructurii. Începând din locuinţă va trebui să selectăm şi cred că se poate. Eu am văzut exemple de cartiere sau de oraşe în care, odată cu disponibilitatea infrastructurii, populaţia a început să colecteze separat. Sunt principii foarte clare care spun că tomberonul trebuie pus nu mai departe de 150-200 de metri de locuinţă. Sunt multiple principii cunoscute la nivelul managementului deşeurilor performant din Europa care trebuie pur şi simplu aplicate şi la noi. Prin colectare selectivă, prin colectarea separată a fracţiei uscate, reziduale şi umede, cantitatea la depozitare scade considerabil. Acesta este obiec­tivul, să ducem la depo­zitare cât mai puţin sau aproape deloc. Avem şansa ca în următorii 3 ani să creştem cu cel puţin 15-20% procentul de reciclare prin legislaţia existentă“, a spus Lucian Pavel, specialist internaţional în pro­iectarea sistemelor de management al deşeurilor pentru ţările cu venituri mici şi mijlocii, în cadrul emisiunii online de business ZF Live.

Citește continuarea pe zfcorporate.ro

AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.