Eveniment

ZF Live. Gabriel Biriş, autorul proiectului de modificare a Codului fiscal: „Este nevoie de un moment T0 în declararea averilor tuturor. Sper să nu vină o «urgie fiscal㻓

Autor: Bianca Dorobanţu, Adelina Mihai

13.09.2016, 00:08 3127

Cea mai importantă propunere de modificare a Codului fiscal - stabilirea unui moment T0 pentru declararea averilor de peste 1 mil. euro - a dus la încheierea carierei sale de secretar de stat, crede Biriş.

Unul dintre motivele pentru care proiectul de modificare Codului fiscal nu a fost sus­ţinut de către Ministerul Fi­nan­ţelor este legat de preve­derea care vizează persoanele cu averi mai mari de 1 milion de euro.

Astfel, toţi cei a căror avere depăşeşte un milion de euro şi care deţin active pentru care nu au plătit până în prezent impozitul de 16% ar avea posibilitatea să recunoască aceste sume, să plătească impozit de 16% pe ele, iar ulterior Fiscul nu îi mai întreabă de provenienţa acelor sume nedeclarate până la acel moment T0.

Dacă însă persoanele respective nu declară nici la momentul T0 sumele „ascunse“ până atunci de Fisc, ele ar putea fi sancţionate ulterior cu confiscarea a 75% din acele active de către ANAF.

În urma scandalului legat de aceste modificări, Gabriel Biriş, secretar de stat în Ministerul Finanţelor şi autorul proiectului legislativ, a demisionat.

Gabriel Biriş explică faptul că forma actuală a impozitării averilor nejustificate cu 16%, adoptată din 2011,  are mai multe nereguli.

„Când au fost introduse măsurile acestea, am atras atenţia asupra a două pro­bleme: prima, că legea este complet imorală. Nu poţi spune că hoţul neprins este negustor cinstit dacă a ieşit din perioada de prescripţie, iar pe hoţul prins să-l pui să plătească ca pe cel cinstit. Cota de impunere pentru sumele stabilite prin aceste metode de control indirect ar fi trebuit să fie semnificativ mai mare de 16%“, a spus Biriş, prezent la emisiunea online de business ZF Live.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO