Eveniment

ZF Live. Dumitru Chisăliţă, expert în energie: De la 1 iulie se trece la liberalizarea pieţei de gaze naturale, adică fiecare client trebuie să încerce să negocieze un preţ mai bun la gaze

Autor: Miruna Diaconu

20.05.2020, 00:50 3083

În România există 35 de furnizori de gaze naturale pentru persoane fizice, dar 90% din piaţa de consumatori casnici este deţinută de două companii, iar restul de 33 deţin împreună 10%.

Data de 1 iulie 2020 va fi momentul în care se va trece de la o piaţă în care preţul la gaze na­turale pentru consumatorul casnic era stabilit de către stat prin intermediul Au­torităţii Naţionale de Reglementare în Do­me­niul Energiei, la o piaţă liberă în care fie­care client este pe cont propriu şi trebuie să îşi negocieze preţul şi condiţiile astfel încât să fie cât se poate de avantajoase pentru el, spune Dumitru Chisăliţă, expert în ener­gie, în cadrul emisiunii de business ZF Live.

„Este important de înţeles ce înseamnă piaţa liberă, înseamnă că furnizorul sau furnizorii au posibilitatea să oferteze dacă nu au până în acel momentul un client în portofoliu. Furnizorii care au avut clienţii în portofoliu până la acel moment au obligaţia să îi transmită o nouă ofertă, care ar trebui să fie în mod normal o ofertă competitivă. Consumatorii pot renunţa la furnizorul lor sau sau pot încerca să negocieze un preţ corect cu furnizorul existent. Nu militez să se plece de la furnizorul existent, dar nici nu trebuie să rămână cu forţa în condiţiile în care preţul sau condiţiile de vânzare nu sunt unele competitive“, spune Dumitru Chisă­liţă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO