Eveniment

ZF Live. Daniel Pană, KPMG: În prezent 90% din companii îşi calculează impozitul pe profit trimestrial şi anual cu ajutorul Excel-ului

Autor: Miruna Diaconu

01.09.2020, 16:25 1074

Compania a dezvoltat o aplicaţie numită KPMG Corporate Tax Manager, o soluţie cloud făcută pentru gestionarea calculelor de impozit pe profit şi întocmirea declaraţiilor fiscale aferente.

Daniel Pană, tax director, KPMG în România, spune că peste 90% din companii îşi calculează impozitul pe profit cu ajutorul Excel-ului, astfel că reprezintă o metodă foarte facil de utilizat, fiind un program pe care îl cunoaşte multă lume, dar există şi dezavantaje şi anume acelea că pot intervene erori umane.

„Un departament de taxe trebuie să gestioneze toate taxele şi impozitele pe care societatea le datorează, contri­buţiile sociale au o pondere mare în activitatea departamentului, dar ele deja se calculează automatizat  în softurile care ţin ştatele de salarii. În schimb, impozitul pe profit, care este un impozit important, fiind singura taxă care are o linie dedicată în situaţiile financiare a rămas cumva în urmă, având în vedere că 90% din firme îl calculează în Excel“, spune Daniel Pană, tax director, KPMG în România, în cadrul ediţiei speciale a emisiunii ZF Live.

KPMG a creat o aplicaţie numită KPMG Corporate Tax Manager, o soluţie cloud făcută pentru gestionarea calculelor de impozit pe profit şi întocmirea declaraţiilor fiscale aferente. Dezvoltarea aplicaţiei a reprezentat pentru echipa KPMG câteva mii de ore de lucru. Durata dezvoltării proiectului a fost de circa un an şi jumătate.

„Nu îţi înlocuieşte în niciun caz contabilul, dar în prezent 90% din companii îşi calculează impozitul pe profit trimestrial şi anual cu ajutorul programelor de calcul tabelar. Sunt foarte puţine softuri de contabilitate care calculează direct impozitul pe profit şi sunt adresabile doar firmelor foarte mici. În aplicaţia noastră se pot încărca outputurile generate de  sistemul contabil şi în baza unor algoritmi şi a altor inputuri pe care utilizatorii le dau, generează calculul de impozit pe profit trimestrial sau anual şi declaraţiile aferente“, spune Daniel Pană.

În dezvoltarea acestei aplicaţii, provocările cele mai mari cu care s-a confruntat echipa KPMG au fost legate de multitudinea de situaţii care pot apărea în practică. Astfel, aplicaţia a fost concepută pentru a se adresa tuturor plătitorilor de impozit pe profit. În România, companiile cu o cifră de afaceri de peste 1 milion euro plătesc impozit pe profit, ceea ce înseamnă că sunt peste 100.000 de companii care pot folosi aplicaţia dezvoltată de KPMG.

„Aş sublinia faptul că a fost dezvoltată 100% pentru piaţa din România de o echipa de consultanţi şi specialişti din cadrul KPMG care au făcut întregul conceptul algoritmic din spate, modul în care arată layout-ul, însă partea de scriere a softului a fost făcută în colaborare cu o societate românească de dezvoltare de software. Mi se pare important de subliniat că nu a fost o soluţie luată din altă ţară, ci de una făcută de la zero“, precizează Daniel Pană.

Pentru dezvoltarea aplicaţiei, echipa KPMG a colaborat şi cu spe­cialiştii din cadrul Agenţiei Naţio­nale de Administrare Fiscală astfel încât apli­caţia să ofere cele mai clare inter­pretări şi să fie conforme cu Codul Fiscal.

„Noi am colaborat cu ANAF în sensul că acolo unde interpretarea nu a dat un rezultat clar 100% şi conform cu Codul Fiscal, am încercat să avem şi am avut un dialog cu reprezentanţii Ministerului Finanţelor Publice pentru a înţelege care în opinia lor este cea mai bună interpretare, noi le-am explicat foarte clar în aplicaţie, lăsând la decizia contribuabilului ce alegere va lua“, afirmă Daniel Pană.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO