Eveniment

ZF îi propune premierului desemnat o listă cu 32 de nume noi pentru guvern

ZF îi propune premierului desemnat o listă cu 32 de...
12.11.2015, 00:06 1539
Dacă Dacian Cioloş, premierul desemnat, şi-ar arunca privirile peste o listă cu oamenii de succes din businessul românesc, ar putea alege pentru guvernul său nu 23 de oameni, cât are cabinetul, ci mult mai mulţi. Într-un demers jurnalistic, ZF propune pentru principalele ministere câte trei nume din economia privată, oameni tineri pe care pregătirea academică şi rezultatele obţinute în companiile lor îi recomandă să acceadă în înaltele poziţii din stat. Pe această listă apar doar 33 de nume. Sunt însă mult mai mulţi cei care pot încape pe o astfel de listă.
 

Ministerul Finanţelor

1. Cosmin Vladimirescu

- 40 de ani, country manager, MasterCard

Argument: Lucrează pentru compania de servicii de plăţi MasterCard din 2007, dar o conduce din 2010. Anterior a lucrat în sistemul bancar, la Bancpost. Dotarea structurilor din guvern cu carduri de business prin care să se facă toate plăţile, creşterea plăţilor cu cardul pentru transportul public, plata ajutoarelor sociale şi a subvenţiilor tot electronic, prin intermediul unor carduri preplătite sau al unei scheme prin care consumatorii să beneficieze de anumite stimulente (precum reducerea TVA) dacă efectuează un anumit număr de plăţi electronice, sunt doar câteva dintre propunerile lui Vladimirescu pentru reducerea evaziunii fiscale.

 

2. Dan Bădin

- 43 de ani, tax partner, Deloitte

Argument: Lucrează pentru firma de audit şi consultanţă fiscală Deloitte din 2011 şi este partener pe zona de servicii fiscale şi lider al liniei de servicii privind impozitele directe şi preţurile de transfer. Are peste 10 ani de experienţă profesională în domeniul impozitării directe la nivel internaţional, în principal în calitate de consilier pe probleme fiscale complexe, proiecte de restructurare, precum şi due diligence şi proiecte de revizie fiscală. Este licenţiat în Finanţe-Bănci la Academia de Studii Economice din Bucureşti.

 

3. Ramona Jurubiţă

- 37 de ani, tax partner, KPMG

Argument: Cunoaşte în detaliu legislaţia în materie de taxare atât din România, cât şi din alte state. Este dublu licenţiată, în economie şi în drept, şi este membră a asociaţiilor profesionale ACCA (Association of Certified Chartered Accountants), Camera Consultanţilor Fiscali şi Asociaţia Naţională a Evaluatorilor din România (ANEVAR).

 

Ministerul comunicaţiilor

1. Sorin Mîndruţescu

- 46 de ani, director general, Oracle România

Argument: Sorin Mîndruţescu lucrează pentru Oracle România, subsidiara uneia dintre cele mai mari companii de software din lume, încă din anul 2001. Compania pe care Mîndruţescu o conduce a trecut în 2014 pentru prima dată de pragul de 700 de milioane de lei cifră de afaceri. Oracle a fost prima multinaţională care a deschis un centru de externalizare în România.

 
 

2. Severina Pascu

- 42 de ani, director general, UPC EMEA

Argument: Severina Pascu a lucrat la început de carieră în domeniul consultanţei atât în România, cât şi în Marea Britanie. În august 2013 a fost numită CEO al UPC Ungaria, iar din iulie 2015 a preluat conducerea UPC pentru Europa Centrală şi de Est.

 
 

3. Andrei Pitiş

- 43 de ani, antreprenor business angel, fondator al Vector Watch, preşedinte al ANIS

Argument: Andrei Pitiş este un executiv cu „vechime“ în domeniul IT&C, al cărui nume se leagă de companii precum IXIA sau Clevertaxi. În urmă cu doi ani a fondat brandul de ceasuri inteligente Vector Watch.

 

Ministerul Muncii

1. Andreea Voinea

- 39 de ani, director executiv de resurse umane, BCR

Argument: Conduce politicile de resurse umane pentru cea mai mare bancă locală şi s-a ocupat de procesul de restructurare pentru mai mult 20.000 de angajaţi din BCR şi din Petrom. Are experienţă şi în afara ţării (la Londra, New York şi Bruxelles, pentru companii precum Deutsche Bank Securities, Towers Perrin Forster & Crosby sau Barclays).

 

2. Florin Godean

- 39 de ani, country manager, Adecco România

Argument: Conduce cea mai mare companie de recrutare şi închiriere de forţă de muncă temporară din România, care a făcut peste 7.000 de angajări anul trecut. Absolvent al Facultăţii de Ştiinte Economice din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara, lucrează de peste un deceniu în cadrul Adecco. Înainte de Adecco, a lucrat timp de un an la Helsinki, în cadrul unui centru de informare şi consiliere pentru tineri. El a absolvit în 2010 şi cursurile unui program de management din cadrul şcolii elveţiene de afaceri IMD Business School.

 

3. Vladimir Sterescu

- 40 de ani, director, Computer Generated Solutions România

Argument: A fondat în 2003 compania de call center Easy Call, pe care a vândut-o în 2007 americanilor de la Computer Generated Solutions. Astăzi, el conduce CGS, cea mai mare companie locală de servicii de outsourcing, care are 3.000 de salariaţi în birourile din Bucureşti, Braşov, Sibiu şi Târgu-Jiu.

 

Ministerul Mediului

 

1. Andrei Coşuleanu

- 27 de ani, director executiv, Let’s do it Romania

Argument: Andrei Coşuleanu conduce una dintre cele mai mari organizaţii de protecţia mediului din România, reuşind să mobilizeze anual câteva sute de mii de oameni pentru a curăţa România de gunoaie.

 

2. Lucian Anghel

- fondator, BSS şi TimePal

 

Ministerul Transporturilor

1. Tatian Diaconu

- 38 de ani, CEO, Immochan

Argument: Tatian Diaconu a avut o carieră de 12 ani în armată, a absolvit Academia Militară şi a urmat inclusiv studii în Franţa, iar acum se ocupă de piaţa imobiliară.

 
 

2. Valentin Stoica

- director general, Search Corporation

Argument: Director general al companiei de proiectare şi consultanţă Search Corporation, este implicat direct în proiectele de infrastructură ale României, printre care autostrada Sibiu - Făgăraş.

 

3. Adrian Mihai

- acţionar, Fan Courier

Argument: Implicat direct în activităţi de trasport şi curierat, cunoaşte „la primă mână“ nevoile de trasport şi infrastructură ale companiilor de pe piaţa locală.

 

Ministerul Agriculturii

1. Raul Ciurtin

- 43 de ani, preşedinte şi acţionar, Albalact

Argument: Raul Ciurtin a dus Albalact pe primul loc în industria lactatelor, întrecând multinaţionale precum Danone sau FrieslandCampina. Absolvent al Facultăţii de Medicină Iuliu Haţieganu din Cluj, el a preluat frâiele Albalact la începutul anilor 2000 după ce tatăl său cumpărase pachetul majoritar al producătorului de lactate care avea la acea vreme foarte multe datorii. Anul trecut, compania a trecut pragul de 100 mil. euro ca afaceri în condiţiile în care în anul 2000 producătorul avea un rulaj de 2 milioane de euro.

 
 

2. Bogdan Mihail

- 49 de ani, preşedinte, Smithfield România

Argument: Bogdan Mihail conduce cel mai mare grup din industria cărnii locale, Smithfield România, cu afaceri cumulate de 370 mil. euro şi 2.000 de salariaţi. Bogdan Mihail este absolvent al Universităţii de Medicină şi Farmacie Carol Davila.  Ulterior a absolvit Executive MBA la Asebuss & Washington University din Seattle, după care a urmat cursurile Advanced Management Program la Harvard Business School (HBS) din SUA. În 2006 a absolvit cursurile Advanced Management Program, INSEAD din Franţa, iar în 2010 a absolvit cursurile Institute of Directors (IOD), UK.

 

3. Marius Bîcu

- 36 de ani, managing partner, Unilact Transilvania

Argument: Este unul dintre cei mai tineri antreprenori din industria lactatelor şi se bate cot la cot pe rafturile magazinelor cu nume precum Hochland sau Delaco. De profesie inginer IT şi absolvent al unui master în agrobusiness, el este prezent cu produsele De la Ferma în 300 de magazine precum Carrefour, Mega Image sau Kaufland. În plus, circa 35% din vânzările companiei se fac în ţări precum Franţa, Danemarca sau Germania.

 

Ministerul Sănătăţii

1. Mihail Marcu

- 45 de ani, acţionar/preşedinte al consiliului de administraţie, MedLife

Argument: Conduce liderul industriei de servicii medicale private din România, fiind cel mai puternic antreprenor de pe acest segment. Grupul MedLife, pornit în 1996 de mama sa, a ajuns la afaceri de 80 mil. euro în 2014 şi deţine 16 hiperclinici, 18 laboratoare proprii de analize, zece unităţi spitaliceşti, trei maternităţi, dar şi farmacii.

 

2. Dragoş Damian

- 48 de ani, director general al Terapia şi preşedintele APMGR

Argument: Dragoş Damian ţine frâiele unei companii (Terapia) cu afaceri anuale de peste 521 de milioane de lei, totodată unul dintre cei mai mari producători locali de medicamente. El este şi vocea producătorilor de medicamente generice din România, fiind reales în funcţia de conducere a APMGR la începutul acestui an.

 

3. Mihai Miron

- 55 de ani, preşedinte şi director general, Ropharma

Argument: Mihai Miron este doctor în ştiinţe medicale şi, totodată, omul care a creat companii din industria locală de sănătate precum Europharm (vândută către gigantul GlaxoSmithKline) şi Ropharma (din care fac parte mai multe de linii de business, de la producţie de medicamente la farmacii, distribuţie de medicamente şi servicii medicale). Este unul dintre cei mai experimentaţi antreprenori din industria de sănătate, intrând în afaceri la începutul anilor '90.

 

Ministerul Economiei

1. Adrian Viman

- 43 de ani, CEO, Kaufland Germania

Argument: Este cel mai puternic executiv român de peste graniţe, conducând un business de circa 700 de hipermarketuri cu afaceri de 13,4 mld. euro. El este totodată artizanul expansiunii Kaufland în România, sub conducerea sa compania ajungând cel mai puternic comerciant român, cu afaceri de 1,8 mld. euro şi 102 magazine. La finalul anului 2006, înainte ca Viman să preia conducerea, retailerul avea 17 magazine şi afaceri de 232 mil. euro.

 

2. Dragoş Pavăl

- 48 de ani, proprietarul Dedeman

Argument: Este cel mai puternic antreprenor local, reuşind să pună bazele lanţului de magazine de bricolaj Dedeman, cu afaceri de 765 mil. euro anul trecut, în creştere cu 26% faţă de 2013. Compania a obţinut un profit de aproape 100 mil. euro, cu 44% peste nivelul din 2013.

 

3. Alexandru Blemovici

- 48 de ani, director general, Schaeffler România

Argument: Conduce de mai bine de un deceniu unul dintre cei mai mari exportatori ai judeţului Braşov, fabrica de rulmenţi a grupului Schaeffler la care lucrează câteva mii de oameni. El a coordonat activitatea fabricii care trimite produsele „made in Romania“ în toate colţurile lumii. Rulmenţii de mari dimensiuni produşi la Braşov ajung la clienţii grupului Schaeffler, printre care se numără GKN, Renault (Dacia), Ford, VW sau Siemens.

 

Ministerul Energiei

1. Kinga Daradics

- 35 de ani, country chairman, MOL România

Argument: Kinga Daradics este cel mai tânăr executiv din industria petrolieră locală, un business de circa 10 miliarde de euro. Are un executive MBA la Universitatea Sheffield din Marea Britanie şi a studiat la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, fiind specializată în marketing.

 

2. Corneliu Bodea

- 46 de ani, acţionar ABBC (fostul Adrem Invest), preşedintele Centrului Român al Energiei

Argument: Este licenţiat în inginerie şi deţine un MBA în cadrul Open University, Marea Britanie. A înfiinţat la începutul anilor ’90 compania Adrem Invest, care a ajuns la un business de peste 40 mil. euro cu 800 de angajaţi.

 

3. Teofil Mureşan

- proprietar, Electrogrup

Argument: În 1997, Teofil Mureşan, alături de fratele său, pune bazele Electrogrup, o afacere care azi se apropie de 100 mil. euro, specializată în realizarea lucrărilor de infrastructură energetică şi de telecomunicaţii. Teofil Mureşan are un MBA la London Business School.

 

Ministerul Fondurilor Europene

1. Cosmin Drăgoi

- general manager, Finacon România

Argument: Este antreprenor „cu vechime“, unul dintre businessurile sale de referinţă fiind M27 România, firmă de consultanţă pentru fonduri europene. De la finalul lui 2014 a devenit general manager pentru firma Finacon România.

 
 

2. Dragoş Pislaru

- general manager, GEA Strategy & Consulting

Argument: Dragoş Pislaru conduce de nouă ani firma de consultanţă, care oferă şi servicii în zona fondurilor europene, GEA Strategy & Consulting. Anterior el a mai lucrat ca expert pentru programul finanţat de Uniunea Europeană PHARE.

 

3. Dan Birna

- partener, Structural Consulting Group

Argument: Dan Barna a pus bazele companiei de consultanţă şi training în domeniul fondurilor europene Structural Consulting Group. El este avocat, consultant în fonduri europene şi deţine un master în managementul proiectelor de la Universitatea Politehnica din Bucureşti.

 

Ministerul Educaţiei

1. Ioana Necula

- preşedinte şi fondator, Genesis Collegiate

Argument: Ioana Necula este absolventă a Facultăţii de Relaţii Publice Internaţionale din cadrul ASE şi deţine un masterat în Management Educaţional la Universitatea din Bucureşti. Ea a mai participat la cursuri de finanţe şi business la London Business School şi deţine un MBA la Solvay Business School (ULB) din Bruxelles.

 

2. Mona Muşat

- fondatoare, şcoala privată Aletheea

Argument: Mona Muşat este una dintre cele mai cunoscute doamne din piaţa locală de avocatură, de mai bine de 19 ani ocupând funcţia de managing partner al casei de avocatură Muşat & Asociaţii.

 

3. Ştefan Pălărie

- preşedinte, Şcoala de Valori

Argument: Ştefan Pălărie conduce de peste şase ani Şcoala de Valori, un ONG care derulează programe educaţionale pentru tineri cu vârste cuprinse între 14 şi 18 ani. El a lucrat de-a lungul carierei pentru companii precum DHL, P&G sau IBM.

 

Ministerul de Externe

 

1. Cristian Popa

- 51 de ani, fost viceguvernator BNR

Argument: Cristian Popa, fost viceguvernator  al BNR, era considerat cel mai bun vorbitor de limba engleză şi francezăă din cadrul Băncii Naţionale. De profesie economic, el a fost cel mai longeviv membru al conducerii executive a BNR după Mugur Isărescu. Când a intrat în board era cel mai tânăr membru al consiliului de administraţie al BNR, la 34 de ani. El a fost responsabil cu politica monetară şi relaţiile internaţionale ale BNR.

 

2. Călin Drăgan

- 48 de ani, representative director, president şi CEO al Coca-Cola East Japan (CCEJ)

Argument: Este unul dintre cei mai puternici executivi români din lume, conducând Coca-Cola East Japan, un gigant cu afaceri de 4 miliarde de euro şi 8.000 de salariaţi. El lucrează de 20 de ani în sistemul Coca-Cola, cele mai importante funcţii deţinute fiind şi cea de director general al Coca-Cola HBC România.

 

3. Florian Niţu

- 47 de ani, managing partner al Popoviciu Niţu Stoica şi Asociaţii

Argument: Conduce una dintre cele mai mari firme de avocatură de pe plan local, fiind responsabil de departamentul de fuziuni şi achiziiţii, real estate şi arbitraje internaţionale. Absolvent al Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii Bucureşti şi al King’s College London. El are expertiză semnificativă în proceduri de arbitraji la curţi de arbitraj precum ICC Paris sau ICSID.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO