Eveniment

ZF i-a premiat pe cei care au vazut mai departe decat toti

02.12.2004, 00:00 21

Ziarul Financiar i-a rasplatit, intr-o gala ce a avut loc, marti seara, la hotelul JW Marriot din Capitala pe  oameni de afaceri romani , manageri sau antreprenori  vizionari.
Au fost premiati astfel toti cei care, in urma cu sase ani, au intuit afaceri durabile, care sa reziste si peste cel putin sase ani de acum incolo.
De ce sase ani? Pentru ca acum sase ani , in noiembrie,iesea pe piata primul numar al  Ziarului Financiar.
Chiar daca premiile au fost acordate de Ziarul Financiar, votul a apartinut comunitatii de afaceri, astfel ca pentru premianti gala a insemnat o recunoastere din partea celorlalti oameni de afaceri si manageri.
Peste 200 de oameni de afaceri si manageri din 12 domenii de activitate au fost intrebati de ZF cine considera ca merita statutul de vizionar din domeniul lor de activitate. Din insumarea nominalizarilor au rezultat premianti.
Votantii si laureatii au fost intrebati cum vad domeniul pe care il reprezinta peste inca sase ani, adica in 2010, cand Romania se va fi integrat in Uniunea Europeana, si ce oportunitati vad legat de acest eveniment.
Viziunile lor impreuna cu o serie de analize intocmite de redactorii Ziarului Fiananciar au fost publicate in anuarul "Romania 2010", prezentat, in avanpremiera, tot la gala de marti seara. Anuarul va fi lansat pe piata saptamina viitoare.
La categoria banci cele mai multe voturi le-a obtinut Misu Negritoiu, director executiv al ING Bank Romania.
"Peste sase ani vad o piata aproape perfecta, in care lucrurile se misca liber, si in care societatile romanesti vor beneficia din plin si tot mai diversificat de servicii bancare", a declarat Negritoiu.
In domeniul asigurarilor, piata care este estimata ca va ajunge de la 900 de milioane de euro, cat este astazi, la trei miliarde de euro in 2010, premiul a fost luat de Cristian Constantinescu, director general al Allianz Tiriac.
"In urma cu sase ani, speram ca mariajul dintre Allianz si Tiriac se va finaliza si s-a intamplat, speram ca vom fi lideri si s-a intamplat. In 2010, sper ca va fi o piata mult mai bine reglementata si, personal, sper sa ies la pensie si sa privesc lucrurile mai relaxat", a declarat Constantinescu.
Premiantul categoriei piete de capital, Cristian Andrei Siminel, manager al societatii de investitii Broadhurst si presedinte al Rasdaq, a declarat ca vizionarismul are de a face cu norocul pe care recunoaste ca l-a avut din plin.
"Dar daca dau la o parte norocul, cine a cumparat o actiune pe piata de capital a fost un vizionar", a spus el, adaugand ca peste sase ani vede o lume tot mai dedicata Internetului.
Pe piata serviciilor profesionale, cel care a intrunit cel mai mare numar de voturi a fost Ion Nestor, senior partner in cadrul firmei de avocatura Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen.
"Acum sase ani speram sa se-ntample ce s-a intamplat, desi sigur ca a fost o perioada mai lunga in care am asteptat, dar a meritat. Pentru urmatorii sase ani as dori sa gasesc raspunsuri la cateva necunoscute in perspectiva aderarii Romaniei la UE. In 2010 as dori sa va pot contacta dimineata la telefon si seara sa luam masa la Viena, dupa un drum pe autostrada cu masina", a spus Nestor.
In industrie, castigatorul a fost presedintele Rompetrol, Dinu Patriciu, care, peste sase ani, se vede drept "un batranel de 60 de ani care nu stie cu ce se va ocupa".
"Viziunile pot fi si rele si bune. E o incercare fata de tine insuti sa nu-ti iei visul drept realitate pentru ca s-ar putea sa nu se mai transforme in realitate", a adaugat Patriciu.
Directorul Comcereal Vaslui, Adrian Porumboiu, castigator in sectorul agricol si alimentar, le-a spus celor prezenti ca toate realizarile sale nu sunt cu nimic mai prejos de alte intreprinderi similare din UE. Fostul arbitru international este unul din cei mari administratori de terenuri agricole din Romania , gestionind 40.000 de hectare.
In domeniul constructiilor si imobiliarelor, recunoasterea a fost primita de catre Dan Ioan Popp, presedintele Impact, a carui viziune despre Romania anului 2010 consta intr-o tara unde vor intra 600.000 de imigranti si in care compania sa va construi primul zgarie-nori.
Marius Ghenea, directorul general al retelei de magazine Flanco, a declarat, la randul sau, ca isi doreste ca in urmatorii sase ani sa conduca business-uri la fel de puternice ca cele de pana acum.
"Pentru ca suntem intr-un business foarte competitiv, sper ca nu se va cere o renumarare a voturilor", a spus Ghenea. "Cat priveste urmatorii sase ani, eu voi fi tot aici, iar Flanco va fi un nume de retail cu valoare mult mai mare ca acum".
Premiul pentru sectiunea auto si l-a adjudecat Constantin Stroe, vicepresedinte la Automobile Dacia, a carui viziune pe urmatorii sase ani a fost una in care Dacia "va reprezenta o mandrie a Romaniei prin numarul de ambasadori pe care ii va trimite la export", iar compania va fi "o firma pentru care toti parlamentarii romani se vor bate".
"Competitia in care ma gasesc ma pune sa gasesc argumentele juriului. Vizionarismul cred ca are legatura cu faptul ca in 1998 am depasit bariera de 100.000 de masini fabricate intr-o firma. La aceasta se adauga curajul de a rezista intr-o firma cinci ani cap-coada, iar parametri cuprinsi in contractul de privatizare au fost indepliniti si chiar depasiti. Satisfactia a venit in 2-3 iunie, la Paris, cand am adunat geamantane intregi de ziar despre Dacia", a spus Stroe.
Presedintele lantului hotelier Continental , Radu Enache, a fost desemnat vizionar in turism si a primit si premiul pentru inovatie din partea sponsorului galei, firma Porsche Romania.
"Anul 1999 a fost primul an in care am definitivat intelegerea noastra cu grupul francez Accor pentru Ibis, iar in 2010 speram intr-o colaborare cu Accor, incercand sa avem viziunea cu un brand de patru stele Continental", a spus Enache. "Cea mai mare viziune ar fi ca Romania sa devina o destinatie turistica si importanta turismului in PIB sa se duca spre 8-10%", a adaugat el.
Presedintele GeCad, Radu Georgescu, cel care a vindut gigantului mondial Microsoft un antivirus- RAV, a fost ales drept vizionar pentru domeniul IT&C.
"Acum sase ani eram o companie foarte tanara, aveam foarte multe aspiratii si, din fericire, s-a intamplat ceea ce mi-am propus. Peste sase ani sper sa fim cea mai reusita companie de IT&C din Romania si din Europa", a spus Georgescu. "Cred cu tarie ca industria de IT merita acest premiu si sper ca peste sase ani vom fi suficient de norocosi sa meritam alte premii si sa ne vedem cu multe lucruri inca nefacute".
Parafrazand unul din sloganurile de la PRO TV, fondatorul celui mai puternic grup romanesc de media MediaPRO- din care face parte si ZF- Adrian Sarbu, care a primit cele mai multe voturi la categoria media si advertising, le-a spus celor prezenti ca peste sase ani nu-si doreste decat sa se uite si sa castige.
"Acum sase ani, acest proiect-  Ziarul Financiar- era o nebunie, iar ulterior,  un an doi , un cosmar", a mai spus Sarbu. "Acum este ceea ce este si, o spun cu toata convingerea, este datorita dumneavoastra. Nu puteam exista daca nu investeati si in acest proiect, care reprezinta, intr-un fel, viziunile dumneavoastra", a conchis Sarbu.
Desi a stat sub semnul alegerilor, voturile numarate de Ziarul Financiar nu au fost contestate de nimeni.
claudia.covaci@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO