Eveniment

ZF Health&Pharma Summit'23. Între performanţă şi supravieţuire în Sănătate. Roxana Botea, Johnson & Johnson Romania: România are de recuperat în privinţa numărului de medicamente inovatoare care ajung să fie aprobate şi compensate, dar şi din perspectiva timpului în care pacienţii ajung să aibă acces la terapiile inovatoare

ZF Health&Pharma Summit'23. Între performanţă şi...

Autor: Cristina Bellu

25.09.2023, 13:45 100

Există loc de creştere în piaţa locală de medicamente, există loc de inovaţie, susţine Roxana Botea, Country Director în cadrul companiei Johnson & Johnson Romania. În paralel, România are de recuperat în ceea ce priveşte timpul în care pacienţii ajung să aibă acces la terapiile inovatoare, dar şi în ceea ce priveşte numărul medicamentelor aprobate şi compensate.

“În România este loc de creştere în piaţa de medicamente, este loc de inovaţie, de creşterea diagnosticului. Mai avem de recuperat şi din punct de vedere al timpului pentru acces la medicamentele inovatoare, dar şi al procentului de medicamente inovatoare care ajung să fie aprobate şi compensate în România”, a spus Roxana Botea la ZF Health&Pharma Summit ’23.

Alte declaraţii:

Se vede o evoluţie pozitivă dacă ne referim la piaţa de medicamente din România. În 2014, nu se actualizau listele de compensate, nu exista nicio predictibilitate despre clawback şi erau ani de zile de când produsele aşteptau să intre în lista de compensate. Acum văd o evoluţie pozitivă, dar cred că pacienţii încă aşteaptă. Pacienţii au nevoie de o accelerare a ritmului în care aducem inovaţia la ei.

Este bine că au crescut cheltuielile şi investiţiile pe partea de medicamente inovatoare, pentru că există o mare nevoie aici. Din păcate, cancerul este a doua cauză de deces în România şi avem în jur de 260 de cazuri la 100.000 de locuitori, conform Eurostat, dar cred că aceste cifre sunt mult subdimensionate pentru că în mediul rural cred că există în continuare multe cazuri nediagnosticate. În continuare este foarte mult loc de parteneriat privat-public pentru a creşte accesul românilor la tratamente europene. Consider că avem cu toţii un rol în a aduce acestă inovaţie la pacienţii români.

Îmbătrânirea populaţiei reprezintă o problemă care afectează toată Europa. Ţările vestice au simţit lucru acesta mai repede faţă de cele estice, construiesc programe şi se adaptează sistemul de sănătate în mod permenent astfel încât să răspundă nevoilor unei populaţii mai îmbătrânite.

Prevenţia este foarte importantă, stilul de viaţă sănătos.

Delistarea medicamentelor nu este o practică obişnuită. Toate medicamentele pe care le aducem în ţară le ţinem disponibile cât de mult timp putem. Chiar şi în momentul în care medicamentele îşi pierd brevetul, încercăm să susţinem accesul pacienţilor la acel medicament.

 


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO