Eveniment

ZF Health&Pharma Summit 2019, ziua 2. Operatorii privaţi construiesc spitale cu bani mai puţini şi mai rapid decât statul, dar aşteaptă mult timp autorizaţiile

A doua zi a evenimentului ZF Health&Pharma Summit a reunit peste 150 de participanţi, medici, reprezentanţi ai spitalelor de stat şi private, asigurători şi consultanţi în domeniul farma.

A doua zi a evenimentului ZF Health&Pharma Summit a reunit peste 150 de participanţi, medici, reprezentanţi ai spitalelor de stat şi private, asigurători şi consultanţi în domeniul farma.

Spitalele private spun că se uită la fiecare cost pe care îl au când investesc în unităţi noi şi acelaşi lucru trebuie să se întâmple şi la stat.

Jucătorii privaţi din sănătate spun că urmăresc evoluţia cheltuielilor atunci când investesc, aspect care îi ajută să eficientizeze costurile pe care le au. Antreprenorul Mihai Miron a investit 23 mil. euro într-o nouă locaţie a Spitalului Sf. Constantin din Braşov, care are 150 de paturi şi şase săli de operaţie. În acelaşi timp, statul amână de la an la an construcţia celor trei spitale regionale, care ar avea în jur de 800 de paturi şi costă 400 mil. euro fiecare.

„Investiţia a venit ca o necesitate atât pentru că cererile pacienţilor erau foarte mari, dar şi datorită faptului că tot mai mulţi medici specializaţi de afară au început să îşi dorească să revină în România“, a spus Mihai Miron, care controlează Spitalul Sf. Constan­tin din Braşov.

În ultimii trei ani, spitalul privat din Braşov a investit în aparatură medicală performantă, lucru care a atras atenţia pacienţilor. De exemplu, în spitalul privat din Braşov se poate face transplant renal, iar chirurgia robotică este disponibilă din 2017.

Totuşi, provocările care vin odată cu inves­ti­ţiile noi ţin de partea de autorizaţii, pentru care antreprenorii de pe piaţa locală spun că aşteaptă chiar şi trei ani.

„Cea mai mare provocare în construcţia centrului este că nu există constructori.

În plus, obţinerea autorizaţiilor a durat fix trei ani, înce­pând de la PUZ până la autorizaţia de con­struc­ţii“, a spus Wargha Enayati, de la Enayati Medical City - o investiţie de 60 mil. euro într-un centru pentru vârstnici şi un spital oncologic, în joint venture cu Spitalul Monza.

Un an a aşteptat şi medicul Ovidiu Palea până a putea primi pacienţi în Centrul Medical Provita, care cuprinde o reţea de cinci centre medicale.

Problemele din sistemul de sănătate  în opi­nia lui Radu Gorduza-Lupu, CEO al Affi­dea, specializat în imagistică medicală, vin din lipsa de finanţare şi de personal medical, în contextul în care până la 85% din cheltuielile unui spital de stat merg în plata salariilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO