Eveniment

ZF Bankers Summit 2023, ziua 1. Ionuţ Lianu, Ofiţer Şef Management Active şi Pasive, CEC Bank: Am început deja o scădere a dobânzilor la depozite, destul de timid deocamdată. Motivul ar fi pentru că în piaţa interbancară, evident, dobânzile au scăzut şi dacă în piaţa interbancară ajungeam la dobânzi aproape de 8%, acum suntem undeva în zona 6%

ZF Bankers Summit 2023, ziua 1. Ionuţ Lianu, Ofiţer...

Autor: Mircea Nica

26.06.2023, 18:02 83

Am început deja o scădere a dobânzilor la depozite, destul de timid deocamdată. Motivul ar fi pentru că în piaţa interbancară, evident, dobânzile au scăzut şi dacă în piaţa interbancară ajungeam la dobânzi aproape de 8%, acum suntem undeva în zona 6%, a spus Ionuţ Lianu, Ofiţer Şef Management Active şi Pasive, CEC Bank, în cadrul Conferinţei ZF Bankers Summit 2023, ziua 1.

“Va urma un trend de scădere a dobânzilor la depozite, dar nu ştim până unde. Am făcut deja primul pas, am redus, dar încercăm să stăm destul de precauţi pe acest trend pentru că nu este clar ritmul în care vom merge cu scăderile de dobânzi”, a explicat Ionuţ Lianu.

În ceea ce priveşte cursul de schimb, el susţine că în toată această perioadă a fost important să vedem un curs stabil.

“A fost important în toată această perioadă în care inflaţia a fost mare ca să vedem cursul la un nivel stabil. Noi nu vedem un dezechilibru care să nu fie într-un fel acoperit. Pe termen mediu şi lung cursul va evolua în relaţie directă cu diferenţialul de inflaţie între noi şi zona euro. Pe moment, lucrurile sunt destul de bine aşezate şi finanţate. “

Ce a mai spus Ionuţ Lianu, Ofiţer Şef Management Active şi Pasive, CEC Bank

@ Legat de dobânzi, noi ne uităm foarte mult la inflaţie. Am văzut că inflaţia a crescut foarte mult în 2022, mai degrabă pe driverele de bunuri, energie. Deci din zona asta a venit creşterea şi din ce vedem în acest an de aici vine şi scăderea în 2023. Anul trecut un preţ cheie la care ne uităm, preţul gazului natural, a crescut foarte mult şi acest lucru a antrenat practic toată piaţa de energie pentru că în Europa, structural, cele două sunt legate.

@Preţul la gaz, practic piaţa de energie în Europa este gândită în termini simpli astfel încât preţul să se formeze în funcţie de resursa care închide cererea, iar resursa aceasta a fost gazul. Practic, anul trecut, majoritatea creşterii din preţul energiei a venit de fapt din preţul gazului. Ne uităm anul acesta şi vedem că preţul gazului a scăzut cu aproximativ 80% faţă de ce era anul trecut pe vârf şi de asemenea, volumele de gaz lichefiat pe care reuşeşte să şi le asigure Europa ne dau încredere că nu vom avea o iarnă complicată din punctul acesta de vedere, dacă nu mai sunt şi alte evoluţii geopolitice.

@Din efectul de bază, în Europa deja vedem o presiune deflaţionistă din zona aceasta de energie şi materiale. Pe de altă parte, vedem o piaţă a muncii destul de strânsă. Piaţa muncii va juca un rol important în ceea ce priveşte evoluţia inflaţiei în următoarele trimestre, dar din punct de vedere al preţurilor la energie şi la materiale, noi nu mai avem aşteptări inflaţioniste. Dimpotrivă, din efectul de bază vedem cum contribuie la reducerea inflaţiei.

@Evident sună foarte bine şi pentru dobânzi. Pe de altă parte, ne mai uităm şi la nivelul dobânzilor reale aşteptate pentru că trebuie spus că venim dintr-o perioadă atipică. Iniţial am avut dobânzi nominale negative, în Europa cel puţin şi dobânzi reale profund negative. Iarăşi, este ceva atipic la scară istorică şi cele două întrebări în legătură cu următoarele trimestre ar fi care va fi evoluţia inflaţiei nominale, practic aici ne uităm în special la piaţa muncii şi nu doar în România şi a doua întrebare, cum va fi noul echilibru în materie de dobânzi reale. Orice este posibil. Putem să revenim la dobânzi real negative sau putem merge către un mediu care istoric a fost mai des întâlnit al dobânzilor real positive. Din aceşti doi factori probabil că vom vedea unde şi când se vor opri. Scăderile de dobânzi clar au început, vedem ţările din Europa de Est. Vedem deja măsuri în sensul scăderii.

@Cehia în momentul de faţă este în recesiune. După toate probabilităţile, noi o să evităm acest scenariu şi asta spune mult legat de sustenabilitate. Este greu de anticipat şi prefer să văd partea plinului a paharului

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO