Eveniment

ZF la 23 de ani. Cum am făcut trecerea de la patron şi director general la antreprenor şi CEO. Astăzi, de la ora 19.00, pe zf.ro şi pagina de Facebook, puteţi urmări Gala anuală ZF 2021: Cum facem trecerea de la creştere economică bazată pe investiţii străine, care nu mai vin, la dezvoltarea economică bazată pe resursele interne?

17.11.2021, 00:35 1732

Ziarul Financiar sau ZF, cum este abreviat astăzi, s-a lansat acum 23 de ani, pe 16 noiembrie, când a fost primul număr. După 23 de ani, la întâlnirea cu cititorii noştri, Ziarul Financiar este mult mai mult decât un ziar, este poate cel mai complex produs media de pe piaţă prin tot ceea ce facem: print, online, zfcorporate, anuarele şi cataloagele ZF, suplimentele ZF, conferinţele şi summmit-urile ZF şi nu în ultimul rând prin toate emisiunile online pe care le realizăm acum.

Citiţi aici prima ediţie a ZF, 16 noiembrie 1998.

Ziarul Financiar a apărut în 1998, în plină criză din Rusia, care a afectat şi România. Situaţia politică, socială şi econoică din ţară era gri şi cu toţii ne întrebam dacă nu vom fi lăsaţi din nou de partea cealaltă a baricadei.

Printr-un concurs de împrejurări istorice, Occidentul a tras România după el, aşa că în 2004 şi în 2007  am intrat în UE şi în NATO. Dacă în 1998  PIB-ul era de 40 de miliarde de dolari, acum este 6 ori mai mult, dacă exporturile anuale erau de 8 miliarde de dolari, acum sunt de aproape 9 ori mai mult, iar salariul mediu a crescut de 6 ori, până la 700 de euro.

Încă de la început, Ziarul Financiar şi-a propus să surprindă evoluţia businessului şi a economiei, evoluţia societăţii şi evoluţia clasei de business care îşi punea bazele în 1998.

De la patroni am trecut la oameni de afaceri, iar acum vorbim despre antreprenori. Dacă patronul avea o conotaţie negativă, care se menţine şi acum, cuvântul antreprenor are un înţeles pozitiv, o percepţie bună în mintea oamenilor.

ZF a fost martorul trecerii de la funcţia de director general într-o companie la cea de CEO, un nume mult mai apreciat în ochii societăţii.

ZF marchează astăzi cei 23 de ani uitându-se mai degrabă spre viitor, la ce ar putea să vină.  

Pe buzele tuturor stă cuvântul criză, pentru că încăă ne aflăm în criză, iar altele ne bat la uşă, criza inflaţiei, de exemplu.

Întrebarea noastră pentru acest an, care va fi discutată la Gala ZF 2021 este legată de următorul model de dezvoltare pentru România, cum trecem de la creştere economică, pentru că avem creştere economică, la dezvoltare economică, unde am rămas în urmă în aceşti 30 de ani.

Fără această dezvoltare economică, percepţia generală este că acest capitalism apărut după căderea comunismului, această prezenţă a României în Uniunea Europeană şi în NATO nu a adus nimic bun.

Companiile mari, de multe ori multinaţionale, încep să fie contestate, mai ales într-un context în care tânăra generaţie adoptă idei revoluţionare legate de ESG, de protecţia mediului, de a trăi într-o lume şi o societate mai bună. Aşa cum ZF a fost martorul a ceea ce s-a întâmplat în cei 23 de ani, nişte transformări uluitoare pentru România, şi în bine şi în rău, aşa vom fi aici, la întâlnirea cu cititorii noştri şi pentru următorii ani. Prin toate canalele de distribuţie a informaţiei.

La mulţi ani Ziarul Financiar, să ai ani buni în continuare!

Puteţi citi mai jos câteva numere din Ziarul Financiar. Click pe poză.


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO